Cu GOOD-NIGHT de la GOOD ROUTINE®, insomnia rămâne doar un vis urât

Cu GOOD-NIGHT de la GOOD ROUTINE®, insomnia rămâne doar un vis urât

  |  

La nivel global, aproximativ o treime dintre oameni se confruntă cu un somn nesatisfăcător. Lucrăm în condiții de stres, ne recreăm puțin, avem un stil de viață dezordonat, preocupați de responsabilități și sensibilizați de diverse afecțiuni fizice și tulburări neurologice. Pentru mulți dintre noi, o combinație a acestor factori poate iniția și exacerba insomnia, așadar nu este de mirare că un somn de calitate pare uneori o misiune imposibilă.

Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn marcată de probleme de a adormi, de a rămâne adormit toată noaptea și de a dormi cât de mult are nevoie organismul. Poate avea efecte grave, ducând la somnolență excesivă în timpul zilei, un risc mai mare de accidente auto și efecte larg răspândite asupra sănătății cauzate de privarea de somn.

În timp, insomnia poate reduce capacitatea cognitivă, scade calitatea vieții și poate duce la alte probleme de sănătate, așadar este important să acționăm.

Sunt toate insomniile la fel?

Nu toate insomniile sunt la fel. Oamenii pot experimenta starea în moduri distincte. Insomnia de scurtă durată apare doar pe o perioadă scurtă, în timp ce insomnia cronică durează trei luni sau mai mult. Pentru unii oameni, problema principală este adormirea (debutul somnului), în timp ce alții se luptă să rămână adormiți (întreținerea somnului).

Modul în care o persoană este afectată de insomnie poate varia semnificativ în funcție de cauza, severitatea și modul în care este influențată de condițiile de sănătate subiacente.

 

Ce cauzează insomnia? O privire mai îndeaproape.

La nivel general, se crede că insomnia este cauzată de o stare de hiperexcitare care perturbă adormirea sau capacitatea de a rămâne adormit. Hiperexcitarea poate fi atât mentală, cât și fizică și poate fi declanșată de o serie de circumstanțe și probleme de sănătate.

Insomnia și stresul

Stresul poate provoca o reacție profundă în organism care reprezintă o provocare pentru un somn de calitate. Acest răspuns la stres poate veni de la serviciu, școală și relațiile sociale. Expunerea la situații traumatice poate crea stres cronic, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Răspunsul fizic al organismului la stres contribuie la hiperexcitare, iar stresul mental poate avea același efect. Incapacitatea de a dormi poate deveni ea însăși o sursă de stres, ceea ce face din ce în ce mai dificilă întreruperea ciclului de stres și insomnie.

Cercetătorii cred că unele persoane sunt mai vulnerabile la problemele de somn induse de stres. Acești oameni sunt considerați a avea o „reactivitate la somn”, care este legată de alte probleme care le afectează somnul și sănătatea fizică și mentală.

Insomnia și programul neregulat de somn

Într-o lume ideală, ceasul intern al corpului, cunoscut sub numele de ritm circadian, urmează îndeaproape modelul zilnic al zilei și al nopții. În realitate, mulți oameni au programe de somn care cauzează nealinierea ritmului circadian.

Două exemple simple sunt ritmul circadian dezechilibrat de fusul orar diferit și munca în schimburi. Fusul orar diferit perturbă somnul, deoarece corpul unei persoane nu se poate adapta la o schimbare rapidă a fusului orar. Munca în schimburi necesită ca o persoană să lucreze noaptea și să doarmă ziua. Ambele pot da naștere la un ritm circadian perturbat și la insomnie.

În cazul unora, ritmurile circadiene pot fi deplasate înainte sau înapoi fără o cauză clară, ceea ce duce la dificultăți persistente în timpul somnului și calitatea generală a somnului.

Insomnia și stilul nostru de viață

Obiceiurile și rutinele nesănătoase pot provoca probleme de somn. Suntem chiar curioși, tu de câte te simți vinovat?

 

  • Menținerea creierului stimulat până seara târziu, lucrând până târziu, jucând jocuri video sau folosind alte dispozitive electronice.
  • Somnul de după-amiaza târziu - poate afecta timpul de somn și poate îngreuna procesul de adormire noaptea.
  • Folosirea patului pentru activități în afară de somn poate crea asocieri mentale între patul tău și starea de veghe.
  • Cofeina este un stimulent care poate rămâne în organism ore întregi, îngreunând somnul și contribuind potențial la insomnie atunci când este utilizat după-amiaza și seara. Nicotina este un alt stimulent care poate afecta negativ somnul.
  • Alcoolul, are acțiune sedativă care te poate face să te simți somnoros, îți poate înrăutăți de fapt somnul perturbând ciclul de somn și provocând un somn fragmentat, neodihnitor.
  • Consumul de mese grele și alimente condimentate poate fi dificil pentru procesul digestiv și are potențialul de a genera probleme de somn atunci când sunt consumate mai târziu seara.

Cu siguranță, sunt mulți factori cotidieni care afectează calitatea somnului și este posibil ca uneori să nu îi putem controla pe toți. În schimb, putem adopta câteva obiceiuri care încurajează un somn mai bun.

 

Respectă-ți programul de somn

Nu aloca mai mult de opt ore pentru somn. Cantitatea recomandată de somn pentru un adult sănătos este de cel puțin șapte ore, iar majoritatea oamenilor nu au nevoie de mai mult de opt ore în pat pentru a fi bine odihniți.

Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend. O adevărată provocare, nu-i așa? A fi consecvent, însă, întărește ciclul de somn al corpului tău.

Dacă nu adormi în aproximativ 20 de minute de la culcare, părăsește dormitorul și fă ceva relaxant. Citește sau ascultă muzică liniștitoare. Du-te înapoi în pat când ești obosit. Repetă după cum este necesar, dar continuă să menții programul de somn și ora de trezire.

Fii atent la ceea ce mănânci și bei

Nu te culca nici flămând, nici prea plin. În special, evită mesele grele sau mari în câteva ore înainte de culcare. Disconfortul te poate ține treaz.

După cum aminteam, nicotina, cofeina și alcoolul merită și ele prudență. Efectele stimulatoare ale nicotinei și cofeinei durează ore în șir și pot interfera cu somnul. Chiar dacă alcoolul te poate face somnoros la început, îți poate perturba somnul mai târziu în timpul nopții.

Creează-ți un mediu odihnitor

Păstrează-ți camera rece, întunecată și liniștită. Expunerea la lumină seara ar putea face mai dificil să adormi. Evită utilizarea prelungită a ecranelor care emit lumină chiar înainte de culcare.

Poți lua în considerare utilizarea nuanțelor care întunecă camera, dopuri de urechi, un ventilator sau alte dispozitive pentru a-ți crea un mediu potrivit nevoilor tale. În plus, activitățile calmante înainte de culcare, cum ar fi o baie sau utilizarea tehnicilor de relaxare, ar putea ajuta un somn mai bun.

Mișcă-te

Activitatea fizică regulată poate promova un somn mai bun. Cu toate acestea, încearcă să nu fii activ prea aproape de ora de culcare. Petrecerea timpului afară în fiecare zi ar putea fi de asemenea utilă.

Ai grijă cu grijile

Încearcă să nu te culci îngrijorat. Notează-ți ce ai în minte și apoi lasă grijile deoparte pentru mâine.

Managementul stresului te-ar putea ajuta. Începe cu elementele de bază, cum ar fi organizarea, stabilirea priorităților și delegarea sarcinilor. Meditația poate, de asemenea, ușura anxietatea.

 

GOOD-NIGHT de la GOOD ROUTINE® vine în completarea rutinelor bune pentru un somn odihnitor

 

GOOD-NIGHT este tableta inovatoare dublu-strat care susține calitatea somnului, prin sinergia oferită de Melatonină și extractele standardizate de Passiflora, Valeriană & Hamei, și buna funcționare a sistemului nervos, prin amestecul de Magneziu bisglicinat și Vitamina B6.

În prima etapă de acțiune a produsului, sinergia creată dintre extractele standardizate din Valeriană și Hamei în primul strat al tabletei ajută organismul să atingă starea de relaxare și să susțină adormirea.

În aceeași etapă, extractul de Valeriană poate ajuta la protejarea celulelor și țesuturilor împotriva stresului oxidativ și respectiv la susținerea integrității celulelor nervoase, prin conținutul în compuși cu proprietăți antioxidante (flavonoizi și tanini). Magneziul bisglicinat și Vitamina B6 susțin metabolismul celular, fiind utile în funcționarea normală a sistemului nervos.​

În etapa finală de acțiune GOOD-NIGHT, al doilea strat al tabletei eliberează treptat pe parcursul nopții extractul standardizat de Passiflora și Melatonina, care contribuie la menținerea succesiunii ciclurilor somnului și calității acestuia​.

GOOD-NIGHT întregește gama verde de suplimente alimentare de la GOOD-ROUTINE®, fiind potrivit pentru:​

  • Persoane cu dificultăți în adormire​
  • Persoane cu treziri nocturne frecvente
  • Persoane stresate, cu somn neliniștit
  • Persoane cu necesitatea imperioasă de a mișca membrele
  • Persoane care lucrează în schimburi
  • Persoane ce schimbă fusul orar​

 

Surse:

https://www.webmd.com/sleep-disorders/insomnia-symptoms-and-causes

https://www.sleepfoundation.org/insomnia/what-causes-insomnia

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379

https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need