Acizii grasi esentiali Omega-3 si probioticele – aliatii sistemului tau imunitar

Acizii grasi esentiali Omega-3 si probioticele – aliatii sistemului tau imunitar

| 7 min     |  

Sistemul imunitar reprezinta cea mai puternica armata a noastra. Ne pazeste de inamici si invadatori care ne pot imbolnavi, in acelasi timp mentinand armonia in interiorul organismului. Aceasta armata trebuie protejata prin tot ceea ce facem, zi de zi: o alimentatie sanatoasa, activitate fizica, mai putin stres, mai multa odihna. Dar „soldatii” mai au nevoie de ajutor si din exterior. Cand spunem suplimente alimentare pentru sprijinirea sistemului imunitar, ne gandim automat la vitamina C. Intr-adevar, vitamina C este un aliat celebru al sistemului imunitar, insa nu este singurul. Studiile au aratat ca acizii grasi esentiali Omega-3, vitamina D si probioticele au si ele un rol important in mentinerea sanatatii sistemului imunitar, mai ales atunci cand sunt asociate.

Cuprins

Acizii grasi Omega-3 influenteaza toate functiile organismului

Solutii pentru un aport bun de Omega-3 pentru vegani si vegetarieni

Cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar se afla in intestin

Top tulpini de bacterii benefice

Microbiota poate fi perturbata de anumite medicamente

O cura de minimum 3 luni

Alterarea sistemului imunitar ca urmare a deficientelor de acizi grasi esentiali Omega-3 este studiata de peste 30 de ani. Aceasta familie a acizilor grasi polinesaturati are un impact major in activarea celulor sistemului nostru imunitar - atat celulele sistemului imunitar innascut, cat si cele ale sistemului imunitar dobandit. Una dintre cele mai renumite proprietati ale acizilor grasi Omega-3 este capacitatea lor de a oferi suport in reducerea inflamatiei si, implicit, actiunea benefica a acestora in cazul tulburarilor inflamatorii. Pentru unele dintre aceste manifestari inflamatorii, s-a sugerat ca tipul de celule responsabile de modularea inflamatorie la nivelul carora actioneaza acizii grasi Omega-3 sunt macrofagele. Suplimentarea aportului de Omega-3 sustine si functionarea normala a celulelor T (un anumit tip de limfocite, parte a sistemului imunitar, cunoscute pentru rolul lor in fata infectiilor), facilitand abilitatea organismului de a face fata diversilor agenti patogeni.

Acizii grasi Omega-3 influenteaza toate functiile organismului

Sistemul nostru imunitar este direct influentat de statusul nostru nutritional. Acizii grasi Omega-3, in special EPA si DHA, sunt parte a fiecarei celule din corpul nostru si astfel ne influenteaza toate functiile organismului. De aceea, este extrem de important sa avem un nivel normal al acestor nutrienti in organism. Pestele este o sursa naturala de acizi grasi esentiali Omega-3, insa pentru cei care au o alimentatie saraca in produse din peste, suplimentele alimentare sunt de ajutor. In plus, poluarea masiva a apelor altereaza calitatea acizilor grasi esentiali Omega-3 din peste.

Dar nu toate suplimentele alimentare cu acizi grasi esentiali Omega-3 sunt la fel. Pure Omega-3 din gama Good Routine® are la baza o formula concentrata pe baza de acizi grasi Omega-3 (1430 mg), cu puritate inalta si absorbtie crescuta, si este imbogatit cu vitaminele D3 si E. Nu contine metale grele, fiind purificat in patru etape, prin procesul brevetat Flutex™, metoda care asigura inlaturarea metalelor grele si a altor contaminanti.  Acest proces combina tehnologii inovatoare de chimie verde pentru a extrage, purifica, separa si concentra acizii grasi individuali din uleiul de peste. Pure Omega-3 se recomanda pentru sanatatea inimii, vederii, sistemului nervos, pielii, oaselor si articulatiilor, mentinerea unui nivel de lipide normal in sange, precum si ca suport imunitar.

Krill Oil din gama Good Routine® este o alta sursa buna de acizi grasi Omega-3. Uleiul de krill contine o combinatie unica de acizi grasi Omega-3, fosfolipide, colina si astaxantin. In plus, uleiul de krill din acest supliment este extras exclusiv din Euphausia superba, o specie de krill (crustacee) din Antarctica, printr-un procedeu brevetat.

Solutii pentru un aport bun de Omega-3 pentru vegani si vegetarieni

Persoanele vegane si vegetariene pot intampina dificultati in furnizarea aportului adecvat de acizi grasi Omega-3 din dieta zilnica. La fel si cei care au intoleranta la peste, crustacee sau moluste. Algal Omega-3 din gama Good Routine®, cu extract din alge, asigura acizii grasi atat de necesari si celor care au o dieta vegana si vegetariana. Acesta are la baza o formula unica de incorporare pentru EPA si DHA, din sursa naturala (alga fermentata NON-GMO), obtinuta printr-un proces de cultivare si recoltare in mediu inchis, controlat, cu respectarea celor mai inalte standarde de calitate.

Cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar se afla in intestin

Intestinul nostru este mai mult decat un organ cu rol in procesele digestive. Si asta pentru ca mai mult de 70% din celulele sistemului imunitar sunt localizate la nivel intestinal. Asa ca daca va doriti o imunitate puternica, este nevoie sa acordati o mai mare atentie echilibrarii florei intestinale, cunoscuta sub denumirea de microbiota. In mod ideal, flora noastra intestinala ar trebui sa fie compusa in cea mai mare parte din bacterii benefice.  

Studiile stiintifice au identificat mai multe gene si compusi specifici derivati din tulpinile de bacterii benefice care au actiune de echilibrare a imunitatii gazdei, sustinand sistemul imunitar innascut si dobandit prin reglarea functiilor celulelor acestuia (celule dendritice, macrofage, limfocite T si B) si activand anumiti receptori implicati in recunoasterea agentilor patogeni (bacterii „rele”, virusuri etc.). Probioticele regleaza functiile celulelor sistemului imunitar si pe cele ale celulelor epiteliale intestinale, aratand o potentiala actiune in perturbari ce implica sistemul imunitar, cum ar fi manifestarile alergice, atat la nivel cutanat, cat si la nivel sistemic, sau manifestarile determinate de agenti virali.

Probioticele se gasesc in iaurt, bauturi fermentate si in suplimente alimentare. Exista foarte multe probiotice pe piata, de aceea este sa bine sa va ghidati dupa doua lucruri simple: varietatea si concentratia bacteriilor benefice prezente in supliment. Acestea se vor regasi pe eticheta, iar concentratia atat de relevanta pentru eficacitatea produsului va avea alaturi unitatea de masura exprimata sub forma „CFU”. Fiecare tulpina bacteriana are rolul ei si cu cat acestea sunt mai multe, cu atat produsul va avea o eficacitate mai mare.

Top tulpini de bacterii benefice

Synergize-Your-Gut® din gama Good Routine® contine 7 miliarde de tulpini bacteriene benefice si inulina, pentru suplimentarea florei intestinale. Printre tulpinile bacteriene benefice prezente in Synergize-Your-Gut® se numara Lactobacillus acidophilus, care colonizeaza in mod natural cavitatea bucala, intestinul si cavitatea vaginala. Aceasta contribuie in mod pozitiv la echilibrarea tranzitului intestinal perturbat ca urmare a administrarii de antibiotice sau din alte cauze. Un efect similar, de mentinere a sanatatii florei intestinale in timpul tratamentului cu antibiotice, il au si Lactobacillus rhamnosus si Lactobacillus casei.

De asemenea, Lactobacilus salivarius si Bifidobacterium breve au o actiune benefica dovedita la nivelul sistemului imunitar si celui respirator superior. Lactobacilus salivarius este un probiotic care se gaseste in mod natural in organismul nostru, la nivel orofaringian, ale carui proprietati imunomodulatoare au fost confirmate de mai multe studii. Sustine imunitatea locala in fata agentilor patogeni, precum Stafilococul auriu, are potential eficient de adeziune la mucoasa faringiana, abilitatea de a induce efecte de sustinere a imunitatii innascute a gazdei si de a participa la diminuarea activitatii proinflamatorii.

Un studiu la care au participat pacienti cu astm alergic a aratat ca asocierea dintre Bifidobacterium breve si L. salivarium are capacitatea de a reduce secretia de citokine cu rol proinflamator. Efectul imunomodulator este mai puternic in cazul asocierii celor doua tulpini de bacterii benefice, decat atunci cand acestea sunt administrate separat.

Microbiota poate fi perturbata de anumite medicamente

In general, actiunea benefica a lactobacililor și a bifidobacteriilor se datoreaza participarii lor la sinteza de compusi cu actiune asupra bacteriilor neprietenoase care ajung in organism, dar si la mentinerea integritatii barierei intestinale, care ne apara de toxine. De altfel, sustinerea integritatii microbiotei ofera beneficii la nivelul intregului organism, prin echilibrul oferit sistemului imunitar, sistemului nervos, digestiv sau la nivelul pielii.

Un experiment pe modele animale a aratat o dezvoltare de tip deficitar la nivelul creierului in lipsa microbiotei de la nivel intestinal, alaturi de perturbari la nivelul procesului de mielinizare, neurogeneza, crestere dendritica si comunicare intre neuroni. Sustinerea microbiotei prin suplimente cu bacterii benefice are actiuni pozitive in manifestari de tipul sindromului colonului iritabil, durerii viscerale, stresului, depresiei, anxietatii, obezitatii, autismului, bolii Parkinson si sindromului Alzheimer. Atentie, si anumite medicamente pot reduce diversitatea microbiotei, printre care medicatia psihotropa (fluoxetina, venlafaxina).

O cura de minimum 3 luni

Acizii grasi esentiali din Pure Omega-3, Algal Omega-3 si KRILL OIL pot fi administrati concomitent cu Synergize-Your-Gut®, dar si separat, pentru o perioada de minimum 3 luni. Va recomandam sa cititi eticheta suplimentelor alimentare sau sa consultati medicul sau farmacistul inainte de a incepe o astfel de cura, mai ales daca administrati si tratament alopat.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.thelancet.com/article/S2352-3964(18)30141-5/pdf

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190417111440.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446640/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002203021930493X

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290017/

Lasa un comentariu