Aminoacizi esențiali, neesențiali, semiesențiali - rol și beneficii

Aminoacizi esențiali, neesențiali, semiesențiali - rol și beneficii

  |  

Importanța aminoacizilor pentru sănătate este dată de prezența de la nivelul sistemelor gastrointestinal și imunitar, precum și de contribuția privind dezvoltarea masei musculare. O parte dintre aceștia sunt produși chiar de către organism, alții pot fi generați doar în anumite condiții, pe când o altă categorie, aminoacizii esențiali, trebuie obținuți printr-o alimentație echilibrată. Află totul despre aminoacizi și despre rolul pe care aceștia îl joacă în asigurarea unei stări de sănătate optime:


Cuprins:

Ce sunt aminoacizii și ce rol au în organism

rolul aminoacizilor

Componente ale proteinelor, aminoacizii au o serie de proprietăți care susțin procesele vitale. Aceștia contribuie la sinteza hormonilor și a neurotransmițătorilor, întăresc sistemul imunitar, susțin producerea enzimelor în organism.


Din perspectivă chimică, aminoacizii sunt compuși organici formați din grupări de amino (-NH2) și carboxil (-COOH), cu funcțiune mixtă. Numărându-se printre cei mai importanți nutrienți pentru organismul uman, aminoacizii au și rolul de a susține performanța fizică. Pentru a funcționa optim, corpul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți - 11 dintre aceștia sunt produși de către organism, ceilalți 9 - cei esențiali - putând fi obținuți doar printr-o alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți. De altfel, deficiența de aminoacizi poate afecta procesul de sintetizare a proteinelor, poate avea un impact asupra absorbției altor nutrienți și își poate pune amprenta inclusiv pe răspunsul imunitar.


Rolurile aminoacizilor se întind de la echilibrarea comportamentală - datorită legăturii acestora cu substanțe precum hormonii, neurotransmițătorii sau neuropeptidele - până la facilitarea comunicării dintre nervi și celulele musculare sau glandulare. Fiind constituenți ai proteinelor, aminoacizii au și rolul de a dirija procesele fiziologice. 


Totodată, transportarea ionilor și a moleculelor către interiorul celulelor se realizează tot cu ajutorul proteinelor și, implicit, al aminoacizilor - de exemplu, hemoglobina, proteina responsabilă de transportul oxigenului. Alți aminoacizi intră, însă, în componența proteinelor cu rol de depozitare, cum ar fi feritina, proteina care asigură absorbția fierului și stocarea acestuia în organism. Însă sunt importante și rolurile de anticorpi și cele de enzime ale aminoacizilor:

Aminoacizi cu rol de anticorpi

Anticorpii sunt proteinele pe care le generează sistemul imunitar atunci când identifică substanțe străine, cu potențial dăunător, cum sunt germenii, bacteriile, fungii sau paraziții. În anumite situații, sistemul imunitar poate depista în mod eronat substanțele cu potențial dăunător și produce anticorpi pentru antigeni inexistenți - de fapt, țesuturi sănătoase, care nu reprezintă o amenințare pentru starea de sănătate - astfel se explică afecțiunile autoimune. Aminoacizii intră în componența proteinelor produse de sistemul imunitar și au, așadar, rolul de a proteja organismul de antigeni precum cei menționați anterior

Aminoacizi cu rol de enzime

Enzimele sunt proteine care au rolul de catalizatori biologici. Ele acționează asupra macromoleculelor contribuind la catabolismul acestora, accelerează reacțiile chimice din organism și stimulează sinteza acestor molecule. Macromoleculele specifice ce poartă denumirea de enzime acționează cu ajutorul altor molecule, activatorii și inhibitorii. Ele sunt prezente în toate celulele corpului, de la cele ale sângelui, la cele ale întregului sistem gastrointestinal și funcționează corespunzător doar în condiții propice de temperatură și pH.

Clasificarea aminoacizilor

Pentru a funcționa corespunzător, organismul uman are nevoie de trei tipuri de aminoacizi: esențiali, neesențiali și semiesențiali. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:

Aminoacizi esențiali

aminoacizi esentiali
Aminoacizii esențiali sunt cei pe care nu îi sintetizează organismul și îi poate obține strict din alimentație și suplimente alimentare. Aceștia au beneficii importante pentru sistemul muscular și nu numai, contribuind la sintetizarea proteinelor de care corpul are nevoie pentru dezvoltarea musculară anabolică. Aminoacizii esențiali sunt următorii:

Lizina
Lizina joacă numeroase roluri în organismul uman. Aceasta contribuie la creșterea masei musculare și susține sănătatea oaselor, fiind esențială pentru recuperarea postoperatorie sau în urma unei accidentări. Lizina contribuie, totodată, la sinteza hormonilor, iar deficitul poate duce la instalarea anxietății induse de stres. Tot lizina are un rol important și în sinteza enzimelor și a anticorpilor, având un efect antiviral.

Treonina
Acest aminoacid esențial prezent la nivelul smalțului dinților, dar și în proteinele prezente preponderent în epidermă și articulații - colagenul și elastina - are o importanță deosebită pentru menținerea sănătății dinților și a pielii. La nivel digestiv, treonina participă la sinteza stratului de mucus cu rol protector și are rol în metabolizarea grăsimilor. La fel ca lizina, treonina are un rol și în sinteza hormonilor și poate avea acțiune în echilibrarea stării de dispoziție. Deficitul rezultă într-o rezistență redusă în fața apariției altor afecțiuni.

Histidina
Acest aminoacid este sintetizat și de către organism, în cantități foarte reduse, insuficiente pentru funcționarea optimă a proceselor. Pentru că este necesar ca aportul să fie completat prin alimentație, este considerată tot un aminoacid esențial. Are rol în dezvoltarea celulelor sângelui, contribuie la regenerarea țesuturilor și stimulează creșterea acestora. Contribuie la menținerea tecii de mielină, definită drept totalitatea membranelor protectoare ale celulelor sistemului nervos. Histidina este metabolizată de organism în histamină, care are beneficii pentru sistemele imunitar, reproducător și digestiv. Deficitul de histidină poate provoca anemie.

Valina
Valina susține performanța atletică și contribuie la creșterea masei musculare, având un rol important și în coordonarea mușchilor. Contribuie la metabolismul energetic și la refacerea țesuturilor, având totodată beneficii și pentru procesele cognitive - contribuie la susținerea calmului emoțional și a focusului mintal, favorizând inteligența emoțională.

Metionina
Alături de cisteină (aminoacid neesențial), metionina susține sănătatea și elasticitatea pielii, părului și unghiilor. Aceasta asigură absorbția unor minerale precum seleniul și zincul și susține eliminarea metalelor precum plumbul și mercurul din organism.

Leucina
Leucina este un aminoacid esențial cu ajutorul căreia se reglează nivelul de zahăr din sânge (glucoza). Aceasta ajută la refacerea mușchilor, a oaselor și a pielii, în urma accidentărilor și a lezării superficiale. Leucina stimulează producția hormonilor de creștere, iar deficitul se manifestă prin căderea părului, erupții cutanate și oboseală cronică.

Izoleucina
Alături de leucină, izoleucina contribuie la vindecarea superficială a pielii și reglează nivelul glucozei din sânge. Aceasta are și rolul de a susține producția hormonală și sistemul imunitar. Deficiența de izoleucina poate apărea odată cu înaintarea în vârstă și se manifestă prin reducerea masei musculare.

Fenilalanina
Organismul uman convertește fenilalanina în tirozină, un compus necesar pentru funcționarea corespunzătoare a creierului. Are și un rol important în creștere și dezvoltare, în perioada copilăriei, iar deficiența, cu o incidență foarte rară, poate afecta aceste procese. Fenilalanina echilibrează somnul - excesul poate provoca tulburări ale acestuia, iar deficitul, stări de oboseală. Fenilalanina se regăsește din belșug în dulciurile și băuturile dietetice îndulcite cu aspartam, iar consumul excesiv al acestora poate duce la dezechilibre ale somnului și stări de nervozitate și anxietate.

Triptofanul
Implicat în procesele de creștere și dezvoltare din perioada copilăriei, triptofanul contribuie la reglarea apetitului, a somnului, a percepției durerii și a stării emoționale. Acesta este un precursor al serotoninei și al melatoninei și acționează precum un sedativ, reglând starea emoțională și pe cea fizică. Deficitul poate fi un factor de risc pentru afecțiuni precum demența, eczemele cutanate și diferite afecțiuni digestive.

Aminoacizi neesențiali

aminoacizi neesentiali si conditionat esentiali
Aminoacizii sintetizați de către organismul uman se numesc neesențiali. Aceștia includ subcategoria aminoacizilor semiesențiali, pe care corpul îi produce doar în condiții optime ale stării generale de sănătate.

Aminoacizii neesențiali 
Alanina, asparagina, acidul aspartic și acidul glutamic sunt aminoacizii neesențiali pe care corpul îi produce în mod obișnuit. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
  • Alanina - susține producția naturală a proteinelor și este un nutrient necesar sistemelor muscular și nervos central. Are rol în susținerea imunității și susține, totodată, utilizarea corespunzătoare a zaharurilor de către corpul uman.
  • Asparagina - intră în structura proteinelor și contribuie la biosintetizarea lor. Are un rol esențial pentru dezvoltarea creierului.
  • Acidul aspartic - este implicat în funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos și contribuie la producerea și menținerea nivelului hormonal echilibrat.
  • Acidul glutamic - e folosit în procesul de formare a proteinelor, după convertirea sa în glutamat. Acidul glutamic susține funcțiile cognitive precum memoria și învățarea, dar are un rol important și pentru sistemul digestiv, contribuind la echilibrarea acidității gastrice.


Aminoacizii semiesențiali
Aminoacizii semiesențiali sunt sintetizați de organismul uman sănătos, dar pot fi administrați sub forma suplimentelor alimentare, atunci când condițiile de sintetizare nu sunt optime. Iată care sunt aceștia și pentru ce sunt importanți:

  • Glicina - împiedică degenerarea celulară, asigură energia necesară sistemului muscular, susține sănătatea oaselor și funcționarea corespunzătoare a creierului, contribuie la sănătatea pielii fiind un element constituent al colagenului, are rol de antioxidant și are un efect calmant, contribuind la o calitate superioară a somnului.
  • Glutamina - susține sănătatea gastrointestinală și sistemul imunitar, având un rol important în creșterea performanței atletice și a masei musculare.
  • Serina - reglează funcționarea enzimelor, susține funcțiile cognitive de memorare și învățare, reglează somnul și este implicată în procesele de transmitere a semnalelor chimice către neuroni, contribuind totodată și la biosinteza proteinelor.
  • Tirozina - susține producerea și eliberarea unor hormoni cu rol de neurotransmițători, așa cum sunt dopamina sau epinefrina.
  • Prolina - susține formarea proteinei denumită colagen, contribuind astfel la sănătatea articulațiilor, a pielii și a oaselor.
  • Arginina - are un efect vasodilatator, reduce tensiunea arterială și susține sănătatea sistemului circulator.
  • Ornitina - se metabolizează în arginină și susține eliberarea hormonilor de creștere, având și un rol imunomodulator.
  • Cisteina - susține funcțiile metabolice, intră în structura colagenului și susține producția acestuia, are un rol antioxidant și contribuie la creșterea masei musculare.
 

Aminoacizi esențiali: beneficii pentru organism

beneficii aminoacizi esentiali
Aminoacizii esențiali au o serie de beneficii asupra sănătății, de la susținerea performanței sportive și menținerea sau chiar creșterea masei musculare la îmbunătățirea calității somnului și a funcțiilor cognitive de memorie și învățare. Aminoacizii au, totodată, un rol important în formarea proteinelor și a enzimelor, susținând astfel procesul de a atinge și menține o greutate corporală normală.

Surse alimentare de aminoacizi esențiali

alimente aminoacizi

Aminoacizii esențiali, cei pe care organismul nu îi poate produce singur, pot fi asimilați printr-o alimentație echilibrată sau din suplimente alimentare care îi conțin. Iată care sunt alimentele bogate în aminoacizi esențiali și ce alți nutrienți aduc suplimentar:

 

  • Carnea albă de pasăre conține triptofan și stimulează producția vitaminei B3, dar și a serotoninei;
  • Carnea de pește conține aminoacizi, acizi grași Omega-3 și o serie de micronutrienți;
  • Ouăle - conțin toți aminoacizii esențiali și sunt bogate în proteine;
  • Brânza proaspătă conține treonină, triptofan și alți aminoacizi, reprezentând totodată o sursă foarte bună de proteine;
  • Leguminoasele precum mazărea, năutul sau fasolea conțin lizină și proteine;
  • Ciupercile conțin toți aminoacizii esențiali;
  • Quinoa conține toți aminoacizii esențiali și o cantitate semnificativă de fibre.

DZR (doza zilnică recomandată) de aminoacizi esențiali

The National Academies of Science, Engineering and Medicine propune următoarele referințe pentru doza zilnică recomandată de aminoacizi esențiali:
  • Histidină - 14 mg/ kg de masă corporală
  • Izoleucină - 19 mg/ kg de masă corporală
  • Leucină - 42 mg/ kg de masă corporală
  • Lizină - 38 mg/ kg de masă corporală
  • Metionină - 19 mg/ kg de masă corporală
  • Fenilalanină - 33 mg/ kg de masă corporală
  • Treonină - 20 mg/ kg de masă corporală
  • Valină - 24 mg/ kg de masă corporală
 
Aminoacizii intră în structura proteinelor și îndeplinesc o serie de roluri importante în organismul uman. Aceștia intră în structura anticorpilor și a enzimelor și au multiple beneficii pentru sănătate. În vreme ce aminoacizii neesențiali și cei semiesențiali pot fi produși de către organism, aminoacizii esențiali pot fi asimilați doar din alimentație și suplimente alimentare.
Sursă foto: Pexels
 

1 comentariu

  • Am Creatin Kinaza marita( normal 194 si am 494) La sfatul unui medic ar trebui sa iau aminoacizi si B 12. Ce aminoacizi imi recomandati?

    Dimitru Melania

Lasa un comentariu