Cum alegem corect suplimentele alimentare

Cum alegem corect suplimentele alimentare

| 6 min     |  

A lua sau a nu lua suplimente alimentare - este, probabil, una dintre cele mai „fierbinti” intrebari pe acest subiect. Intr-o lume ideala, alimentele ar trebui sa ne asigure toti nutrientii necesari bunei functionari a organismului. Dar in lumea in care traim, din cauza stilului de viata, agriculturii moderne si altor factori, se intampla adesea ca „plinul” de nutrienti sa nu mai fie asigurat doar din alimentatie. Indiferent cat de sanatos si variat ne-am stradui sa mancam, mai ales ca in anumite perioade ale vietii (de exemplu, sarcina) sau pe masura ce inaintam in varsta, nevoile noastre nutritionale se schimba si atunci e nevoie de putin ajutor din exterior. Odata inteles ca suplimentele nu au fost concepute cu scopul de a inlocui o alimentatie variata, ci doar de a ameliora deficitele, vine urmatoarea intrebare: ce fel de suplimente sa aleg? Oferta din piata este mai mult decat generoasa, asa ca in cele ce urmeaza va oferim un ghid de supravietuire in lumea suplimentelor alimentare.

Cuprins

Nu toate suplimentele alimentare sunt la fel

O analiza a obiceiurilor alimentare poate trada potentiale carente

Interpretarea beneficiilor de produs

Ce inseamna %VNR?

O lista lunga de ingrediente auxiliare poate semnala o calitate inferioara

 

Cele mai comune suplimente alimentare sunt preparate care contin vitamine, minerale, enzime, extracte din plante, tulpini de bacterii benefice, antioxidanti sau aminoacizi. Acestea pot fi gasite in forme de administrare cat mai diverse: capsule, comprimate, pulbere, sirop si nu numai. Tocmai multitudinea de optiuni din piata face ca alegerea unui astfel de produs sa se dovedeasca o adevarata provocare.

Nu toate suplimentele alimentare sunt la fel

Sursa ingredientelor, concentratia de ingredient activ, excipientii din compozitie, biodisponibilitatea (rata de absorbtie), ingredientele sustinute prin studii, certificarile, toate aceste lucruri fac diferenta. Si, da, pot influenta considerabil pretul. Chiar daca este mai tentant sa alegem un supliment alimentar mai ieftin, trebuie sa luam in considerare ca un pret mai ridicat poate fi o garantie a calitatii si sigurantei acestora, fiind justificat prin investitiile care au fost facute in tehnologia de formulare si studiile din jurul ingredientelor compozitionale. De exemplu, acizii grasi esentiali Omega-3 ar trebui sa provina din mediul marin, dar este la fel de important ca acel mediu marin sa nu fie poluat. O diferenta intre doua suplimente alimentare cu Omega-3 care au costuri diferite poate fi metoda de extractie si purificare care se reflecta in forma sintetica sau naturala sub care este regasit uleiul de peste.

Cat de „potente” sunt suplimentele alimentare mai ieftine? Aceasta este o alta intrebare interesanta. Vitaminele si mineralele au nevoie de o anumita „vigoare” ca sa fie eficace, lucru cunoscut in termeni de specialitate ca „doza terapeutica”. De exemplu, in cazul suplimentelor cu tulpini de bacterii benefice, sunt foarte importante varietatea si concentratia bacteriilor benefice prezente in supliment. Concentratia bacteriilor benefice este exprimata sub denumirea „CFU”, unitatea de masura ce indica numarul unitatilor formatoare de colonii, alaturi de care regasim si concentratia, atat de relevanta pentru eficacitatea produsului.

O analiza a obiceiurilor alimentare poate trada potentiale carente

Dar inainte sa vorbim despre calitatea suplimentelor alimentare si cum sa le alegem corect, sa incepem cu inceputul: care sunt propriile noastre nevoi nutritionale si ce cautam exact. Chiar daca suplimentele alimentare nu sunt medicamente si se elibereaza fara prescriptie medicala, este recomandat sa cereti sfatul medicului sau farmacistului inainte de a incepe o astfel de cura, mai ales daca administrati si tratament alopat, pentru a elimina riscul de interactiuni intre substantele continute de acestea. In plus, medicul va poate evalua starea de sanatate si poate depista anumite deficite sau potentiale deficite, atat prin analize de sange (de exemplu, teste de sange pentru evaluarea nivelului de vitamina D, calciului, magneziului etc.), cat si printr-o analiza a obiceiurilor alimentare.

Daca aveti o dieta vegana sau vegetariana, riscul de a suferi de un deficit de vitamina B12 este mai mare decat in cazul persoanelor care consuma si proteina de origine animala, arata studiile efectuate de-a lungul timpului. Varsta, afectiunile cu care va confruntati, istoricul familial – deci, predispozitia de a suferi de anumite afectiuni sunt tot atatea indicii importante pentru medic, ce pot semnala prezenta sau probabilitatea unor carente. De exemplu, daca aveti un risc de a dezvolta osteoporoza, cel mai probabil medicul va va recomanda suplimente pe baza de vitamina D si calciu. Daca va confruntati cu spasme musculare, carcei sau o stare de iritabilitate, ar putea fi un semn ca nu aveti suficient magneziu in organism. Un alt exemplu cunoscut este acidul folic, de care au nevoie toate femeile insarcinate. De asemenea, alergiile sau intolerantele alimentare conduc la eliminarea unor alimente din dieta, ceea ce va poate priva de anumiti nutrienti esentiali.

Interpretarea beneficiilor de produs

Odata descoperita nevoia, este important sa stim cum sa alegem un supliment alimentar de calitate. Primul pas este descifrarea etichetei, nu intotdeauna la indemana pentru o persoana care nu are cunostinte in domeniu. Primul lucru care ar trebui sa va dea de gandit este promisiunea principala de pe ambalaj. Daca suna prea bine ca sa fie adevarat – de exemplu, „arde grasimea!”, ganditi-va de doua ori inainte sa alegeti acel produs. Un mesaj echilibrat de genul „ajuta la mentinerea greutatii corporale” este mult mai onest cu privire la beneficiile reale pe care le poate oferi acel supliment.

Ce inseamna %VNR?

Urmatorul lucru la care trebuie sa fim atenti este concentratia de compus activ si doza recomandata. Este foarte important sa alegeti suplimentul care va asigura doza potrivita. Concentratia de ingredient activ din fiecare doza este si ea extrem de importanta: in cazul vitaminelor si mineralelor, o regasiti pe ambalaj ca „valoare nutritionala de referinta” (Percent Daily Value - %DV in limba engleza si %VNR – valoarea nutritionala de referinta, in limba romana) si are la baza nevoile nutritionale ale unei persoane cu o dieta zilnica de 2000 de kilocalorii.

De exemplu, daca un supliment contine 60% VNR dintr-un anumit nutrient, acest lucru inseamna ca satisface recomandarea zilnica din acest nutrient intr-o proportie de 60%. In anumite cazuri, suplimentele pot contine ingrediente auxiliare care depasesc 100% din valoarea zilnica recomandata (fiind potrivite pentru a corecta sau a sustine o actiune, atunci cand necesarul nutritional este mai crescut).

O lista lunga de ingrediente auxiliare poate semnala o calitate inferioara

Pe langa concentratia de compus activ, este bine sa verificati si celelalte ingrediente din compozitia produsului. Suplimentele alimentare incarcate de excipienti ridica semne de intrebare. Printre cei mai comuni excipienti se numara celuloza, gelatina, acidul stearic, dioxidul de siliciu, acidul citric, lecitina din soia, sorbitol etc. Desi acesti compusi sunt necesari pentru „legarea” produsului, este recomandat ca lista de ingrediente auxiliare sa fie cat mai scurta. Ingredientele sunt listate in ordinea in care predomina in produs, exact ca in cazul alimentelor. Este de preferat sa cautati produse cu etichete „free of”. De exemplu, suplimentele „GMO-free” nu contin organisme modificate genetic.

Sinergia ingredientelor este un alt indicator al calitatii suplimentelor. Aceasta inseamna ca produsul ca intreg este mai eficace, mai benefic decat suma partilor sale. Pe scurt, ingredientele suplimentului se afla intr-o stare de armonie.

Cercetati biodisponibilitatea produsului. Nu toate suplimentele au aceeasi rata de absorbtie. De asemenea, cautati informatii despre cercetarile care stau la baza ingredientelor din suplimentele respective, cat de documentate stiintific sunt. Certificarile si licentele internationale specifice sunt tot atatea lucruri care sustin calitatea,  eficienta si siguranta produselor.

Nu in ultimul rand, alegeti suplimente produse intr-o unitate care respecta bune practici de fabricatie (GMP) pentru produsele farmaceutice, adica sunt conforme cu ghidurile recomandate de organismele responsabile de control, cele care autorizeaza punerea pe piata a produselor. Respectarea acestor ghiduri reprezinta o garantie a calitatii si sigurantei produselor.  

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-read-supplement-labels#terminology

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-read-food-labels#serving-sizes

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-choose-high-quality-vitamins-and-supplements#foods-vs-supplements

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-get-your-nutrients-from-food-or-from-supplements

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-you-need-a-daily-supplement

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prevention-15/vitamins/how-choose-vitamins-supplements

https://www.nativorganics.com/pages/what-makes-a-good-supplement https://mywelllabs.com/blogs/news/76154501-mindful-nutrition-what-makes-a-quality-supplement

National Health Services (2016). Common health questions: Do I need vitamin supplements? Retrieved 4 February 2019 from https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/do-i-need-vitamin-supplements/.

National Institue of Health (2011). Health Information: Dietary supplements: What you need to know. Retrieved 4 February 2019 from https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/DS_WhatYouNeedToKnow.aspx.

Lasa un comentariu