Cum sa-ti creezi propria rutina de wellness acasa

Cum sa-ti creezi propria rutina de wellness acasa

| 5 min     |  

Nu este nevoie sa mergi neaparat la SPA, ca sa ai parte de putin rasfat si sa-ti incarci bateriile. Iti poti transforma casa intr-o adevarata oaza de wellness si relaxare. Avantajul este ca nu mai trebuie sa astepti o ocazie speciala. Momentul perfect poate fi... oricand. Ti-am pregatit mai jos o lista cu ritualuri care pot fi puse in practica in confortul propriei case. Tot ce trebuie sa faci este sa iti imbraci hainele confortabile, sa dai drumul la muzica relaxanta pe fundal si sa te destinzi.

Cuprins

Scrub din cap pana-n picioare

Relaxare si terapie, intr-o sesiune de masaj

Muzica SPA

Baie cu sare aromata

Aromaterapie cu uleiuri esentiale

Yoga cea de toate zilele

Mediteaza pentru a trece mai usor prin zi

Respira adânc

  1. Scrub din cap pana-n picioare

O curatare profunda a pielii, dublata de exfoliere, este cea mai buna metoda sa-ti incepi ziua la „SPA”. Exfolierea regulata mentine pielea sanatoasa, previne aparitia punctelor negre sau albe si chiar stimuleaza productia de colagen, ingredientul responsabil de mentinerea aspectului tanar al pielii. De ce avem nevoie de exfoliere, daca pielea noastra se regenereaza oricum in mod natural, o data la 30 de zile? Pentru ca, uneori, celulele moarte nu se desprind complet, ceea ce poate duce la uscarea pielii, dar si la blocarea porilor. Si dincolo de beneficiile vizibile asupra pielii, un ritual de scrub este o metoda excelenta de relaxare. Exista cateva scrub-uri simple de corp care pot fi preparate cu usurinta. Un ingredient accesibil acasa este zaharul brun. Combinat cu uleiul de masline, devine un scrub homemade de lux. Mierea este un alt ingredient de luat in calcul pentru ritualurile de scrub, mai ales ca studiile au dovedit ca ajuta pielea care a suferit leziuni sa se refaca mai repede.  

  1. Relaxare si terapie, intr-o sesiune de masaj

Nu e nevoie de tratamente corporale complexe pentru a ne relaxa. O simpla sesiune de masaj este calea sigura catre o stare de bine. In plus, masajul are si multiple beneficii terapeutice, printre care ameliorarea tensiunii si, implicit, a durerilor musculare. Studiile au aratat ca masajul este de ajutor si in ameliorarea afectiunilor digestive, durerilor de cap, fibromialgiei, dar si anxietatii.

  1. Muzica SPA

Ritualurile SPA implica toate simturile. Sunetul televizorului pe fundal nu este o optiune recomandata. Cauta, in schimb, un playlist cu muzica relaxanta, care sa te transpuna in atmosfera unei oaze de liniste.

  1. Baie cu sare aromata

SPA inseamna, de fapt, sanatate prin apa. Asa ca o baie calda nu trebuie sa lipseasca din ritualul de wellness de acasa. Exista o metoda simpla ca sa o transformi intr-un eveniment special: sarurile de baie. Acestea sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri in scop terapeutic, pentru a ameliora suferinte fizice, dar si mentale. Avand la baza magneziu sau sare de mare, sunt usor de dizolvat in apa calda, pentru un plus de relaxare, dar si pentru a calma durerile musculare, durerile de cap, stimula circulatia sangelui si catifela pielea. Este recomandat sa nu iti programezi baia relaxanta dupa masa. Baile lungi sunt mai indicate pe stomacul gol. De asemenea, este bine sa nu consumi alcool inainte, deoarece alcoolul va contribui la deshidratarea corpului si iti va da o stare de agitatie. In schimb, ai unda verde la ceaiuri.

  1. Aromaterapie cu uleiuri esentiale

Daca simtul auzului este activat de muzica relaxanta, simtul olfactiv este stimulat cel mai bine prin aromaterapie, numita si terapie cu uleiuri esentiale. Oamenii profita de ea inca din Antichitate, amestecand componente din plantele aromatice cu rasini sau uleiuri. In ultimul timp, aromaterapia a castigat mai multa recunoastere din partea stiintei si medicinei. Printre cele mai cunoscute beneficii se numara imbunatatirea calitatii somnului, reducerea stresului si anxietatii, dar si tratarea diverselor dureri, printre care si migrenele. Te poti bucura de  proprietatile uleiurilor esentiale cu ajutorul unui dispozitiv numit difuzor sau pur si simplu poti presara cateva picaturi in apa pentru baie.

  1. Yoga cea de toate zilele

Daca adaugi zilei si cateva asane, cu siguranta iti vei multumi. Miscarile lente si respiratia profunda stimuleaza circulatia sangelui, in timp ce mentinerea pozitiilor lucreaza la forta musculara. Dar yoga este si o buna metoda de ameliorare a durerilor de spate provocate de orele petrecute la birou. American College Physicians recomanda yoga ca prima optiune pentru tratarea durerilor lombare cronice. Mai avem o veste buna: yoga face si inima mai sanatoasa. Cei care practica yoga regulat au un nivel mai scazut al inflamatiei, responsabila de problemele cardiovasculare si nu numai. Si daca vrei sa dormi ca un bebelus, include yoga in ritualul de wellness de acasa. Exista o serie de aplicatii utile pe care le poti folosi, indiferent de nivelul de „expertiza”.

  1. Mediteaza pentru a trece mai usor prin zi

Iti propunem un exercitiu simplu: incearca sa meditezi macar 3-4 minute. Efectul instant de calmare te va convinge sa incluzi meditatia in rutina ta zilnica de relaxare. Oamenii practica meditatia de mii de ani. Daca la inceput, meditau pentru a intelege fortele sacre si mistice ale vietii, in prezent, meditatia este o metoda foarte buna pentru a reduce tensiunea si stresul modern. Vestea buna e ca beneficiile ei nu se incheie odata cu sesiunile de meditatie. Prin meditatie, vei obtine acel mindset care sa te ajute sa depasesti mai usor greutatile zilei.

  1. Respira adânc

Aloca 2-3 minute pentru respiratie. Una din tehnicile de respiratie cu efect relaxant este „4-7-8”. Inspira timp de 4 secunde, tine-ti respiratia pentru alte 7 secunde si expira timp de 8 secunde. Repeta de 4-5 ori. Iti umpli plamanii cu oxigen si cu o stare de bine.

 

Surse:

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/massage/art-20045743

https://www.alliance-aromatherapists.org/aromatherapy

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-benefits-of-yoga

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/meditation/in-depth/meditation/art-20045858

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-practicing-wellness-while-you-stay-at-home

 

 

 

Lasa un comentariu