Daily-D3 2000 IU, aliatul imunitatii tale

Daily-D3 2000 IU, aliatul imunitatii tale

  |  

 Vitamina D3: nu doar pentru copii

Vitamina D3 face parte dintre suplimentele nutritive care li se dau zilnic copiilor mici incepand din primele zile de viata, pentru a sustine necesarul nutritional al organismului copilului. De fapt, deoarece are un rol esential in metabolizarea calciului in organism – in special pentru fixarea acestuia in oase – Vitamina D3 este recomandata de catre medici inclusiv pentru copiii mai mari si adulti, in timpul anotimpului rece. Conform datelor Ministerului Sanatatii, prevalenta aparitiei deficitului de vitamina D creste de la 40% vara la 70% iarna.

Motivul e simplu: aceasta vitamina este sintetizata in mod natural in straturile mai profunde ale pielii, atunci cand ne expunem la razele ultraviolete de tip B din lumina solara. Din pacate insa, acest lucru nu este intotdeauna posibil, mai ales in sezonul rece sau in conditiile prezente, de izolare, impuse de pandemie. Astfel, organismul trebuie ajutat sa isi mentina un nivel normal de vitamina D3 prin aport extern: ori din dieta, ori din suplimente, ori expunandu-ne la soare. 

Cu dieta, lucrurile stau cam asa: principala sursa alimentara naturala de vitamina D3 este carnea grasa de peste – somon, ton, macrou. Cum e oarecum complicat sa tii o astfel de dieta, raman ca alternative activitatea in aer liber si suplimentele. 

Ce este Vitamina D3

Vitamina D este de fapt un nume generic pentru un grup de compusi asemanatori, care indeplinesc o serie de functii biologice importante. Cei mai cunoscuti membri ai acestui grup de compusi sunt Vitamina D2 (ergocalciferol) si Vitamina D3 (colecalciferol). Printre functiile acesteia din urma se numara, de pilda:

  • absorbtia si utilizarea unor minerale esentiale precum calciul, magneziul si fosforul
  • dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si muscular (si, bineinteles, reducerea posibilitatii de aparitie a unor manifestari determinate de deficitul de Vitamina D3, precum rahitismul)
  • rol in echilibrarea functiilor sistemului imunitar
  • rol de sprijin in cazul modificarilor de dispozitie si al manifestarilor de oboseala si astenie
  • rol de sprijin in reglarea ritmului circadian, adica alternanta regulata dintre perioadele de activitate si cele de somn
  • rol de sprijin pentru sistemul cardiovascular
  • rol de sprijin in menținerea sensibilității celulare la insulina

Cum actioneaza Vitamina D3?

In primul rand, trebuie mentionat ca acest compus benefic, in stare pura, este solubil doar in grasimi. Colecalciferolul poate fi absorbit in organism atunci cand este „legat” de o molecula lipidica, asa cum se intalneste in produsul Daily-D3 2000 IU, care asociaza compusul activ cu uleiul extra-virgin de masline. Apoi, vitamina D3 este transportata in sange de o proteina specifica pentru a ajunge la ficat si apoi la rinichi. Aici este transformata in compusi cu rol esential pentru functionarea celulelor, cum sunt calcidiolul si, respectiv, calcitriolul.

In interiorul celulelor, calcitriolul interactioneaza cu peste 900 de gene prin intermediul receptorilor pentru Vitamina D (VDR), inclusiv cu cele implicate in transportul calciului in organism. Mecanismul biologic ce sta la baza mentinerii concentratiilor normale de calciu si fosfor in organism se realizeaza prin mai multe cai: prin legarea de proteine, prin membranele celulare sau prin difuzie.

Rol de sustinere a sistemului imunitar

Insa aceasta nu este nici pe departe singura functie a Vitaminei D3. Actiunea sa la nivelul sistemului imunitar este cunoscuta de mai bine de 170 de ani, de cand s-a descoperit ca expunerea organismului la lumina solara, in asociere cu uleiul de cod, poate avea actiune in manifestari determinate de agenti patogeni. Fara sa stie de existenta acestui compus benefic pentru sanatate, medicii din secolul al XIX-lea considerau ca lumina insasi are proprietati antibacteriene. 

Astazi, rolul Vitaminei D3 in buna functionare a sistemului imunitar este bine-cunoscut. Studiile au aratat ca Vitamina D3 actioneaza direct sau indirect asupra mai multor tipuri importante de celule ale sistemului imunitar, oferind sprijin atat sistemului imunitar innascut, cat si sistemului imunitar dobandit. Diferenta dintre cele doua este usor de inteles: cu primul ne nastem. Al doilea vizeaza adaptarea la agenti patogeni specifici si reprezinta imunitatea dobandita pe parcursul vietii (de exemplu dupa un episod infectios), bazata pe actiunea altui grup de celule albe, numite limfocite.

Vitamina D3 actioneaza direct asupra limfocitelor de tip T si B, pe care le poate „activa” in procesul de aparare imunitara. Anumite celule ale sistemului imunitar dispun de posibilitatea de a se folosi de Vitamina D3 pentru a produce un tip special de proteine (peptide), cu actiune antimicrobiala.

Aceste peptide sunt „artileria” sistemului imunitar, ce actioneaza asupra membranei celulare a bacteriilor neprietenoase. Ceea ce este cu adevarat interesant este ca ele pot actiona la nivelul mai multor tipuri de celule, de la cele pulmonare la cele ale pielii. Studiile sugereaza ca Vitamina D3 are rol in sustinerea sanatatii pielii.

A doua cale prin care Vitamina D3 actioneaza pentru a sustine functionarea normala a organismului este prin echilibrarea raspunsului imun. Este vorba de citokine, niste proteine speciale („proteine-mesager”) implicate in raspunsul imunitar innascut. De exemplu, roseata si umflatura care apar dupa o intepatura sau zgarietura sunt semne ale unei inflamatii „organizate” de citokine. 

Exista indicii clare ca Vitamina D3 poate reduce sinteza de citokine proinflamatorii si poate sustine producerea de citokine antiinflamatorii. In mod normal, in organism se pastreaza un echilibru intre cele doua tipuri de citokine.

Insa un episod infectios poate conduce la un nivel crescut de citokine proinflamatorii. Iar uneori poate aparea asa-numita „furtuna de citokine”, o reactie a organismului la prezenta unui corp strain: un agent perturbator de tip viral sau bacterian. Actiunea Vitaminei D3 la nivelul sistemului imunitar este, in prezent, studiata ca posibil mijloc de echilibrare al acestui tip de reactii. De asemenea, este studiat si rolul sau in manifestari ce au la baza suprafunctionarea sistemului imunitar.

Ce ofera Daily-D3 2000 IU?

 

Daily-D3 2000 IU

 

Un aport zilnic natural de Vitamina D3 pentru sustinerea imunitatii, a sistemelor osos, muscular si endocrin. Compusul activ este forma metabolic activa, bioidentica cu cea sintetizata de corpul uman la nivelul pielii, este extras dintr-o sursa naturala (lanolina) si este stabilizat in ulei de masline extra virgin, cu adaos de Vitamina E. Grasimile mononesaturate bogate in acizi grasi Omega-9 din uleiul de masline sustin sanatatea inimii si a vaselor de sange, in timp ce Vitamina E are rol de antioxidant ce oferă suport în reducerea proceselor de oxidare ale vitaminei D3.

Daily-D3 2000 IU se prezinta sub forma de capsule gelatinoase, usor de administrat, concentratia de compus activ oferind sprijin pentru susținerea nivelului normal al Vitaminei D3 în sânge.

 

Sistem osos si muscular sustinut prin Vitamina D3

Actiunea Vitaminei D3 la nivel osos este cunoscuta de mai bine de 50 de ani, prin impactul pozitiv pe care il are in absorbtia mineralelor necesare sistemului osos, respectiv calciu si fosfor. 

Deoarece sistemul osos lucreaza in tandem cu cel muscular, aceasta vitamina este implicata in dezvoltarea normala a musculaturii scheletice, in sustinerea performantei si a fortei musculare.

Un somn linistit, o stare de bine mentala

La nivelul sistemului nervos, studiile arata ca Vitamina D3 joaca un rol benefic in functionarea normala a creierului si in mentinerea integritatii neuronilor, sustinand structura si functia sinapselor, adica a legaturilor dintre neuroni. 

Un nivel normal al Vitaminei D3 are o actiune benefica asupra reglarii ritmului circadian. Studiile afirma ca aceasta poate contribui la imbunatatirea duratei si a calitatii somnului.

 

Asadar, e nevoie sa luam Vitamina D3? Chiar daca nu mai suntem copii?

Daca nu va expuneti la soare macar 15-20 de minute zilnic (nu neaparat la plaja, ci, de exemplu, facand o plimbare in tricou si pantaloni scurti), atunci puteti avea nevoie de un aport extern de Vitamina D3 pentru a va mentine echilibrul imunitar si starea de sanatate a sistemului osos si muscular.

 

...Dar fac plaja vara!

In acest caz, este recomandabil sa folositi o crema de protectie solara, pentru a evita afectarea pielii. Tineti insa cont ca o crema cu factor de protectie SPF 15 reduce semnificativ productia de Vitamina D3 la nivelul pielii.

Lasa un comentariu