Glucozamina - ce este, ce beneficii are pentru sănătate și cum acționează în sinergie cu condroitina

Glucozamina - ce este, ce beneficii are pentru sănătate și cum acționează în sinergie cu condroitina

  |  

Atunci când te gândești la sănătatea articulațiilor, primele lucruri care îți vin în minte sunt colagenul și combinația glucozamină - condroitină, substanțele care susțin în cea mai mare măsură țesuturile conjunctive. De la tendoane, ligamente și cartilaje la piele și oase, aceste substanțe protejează împotriva inflamării țesuturilor și împiedică apariția durerilor, reducându-le pe cele preexistente. Pentru că ți-am povestit deja despre beneficiile colagenului în acest sens, în cele ce urmează, îți vom povesti despre glucozamină și condroitină și despre acțiunile benefice pe care aceste substanțe le au asupra organismului.

Cuprins:

Ce este glucozamina?

ce este glucozamina

Glucozamina este un compus natural, prezent în cartilaje (țesuturile rezistente care asigură amortizarea șocurilor de la nivelul articulațiilor). În forma de supliment alimentar, glucozamina se extrage din cochiliile crustaceelor sau este produsă în laborator (mai rar). Glucozamina există, ca supliment alimentar, sub mai multe forme: sulfat de glucozamină, clorhidrat de glucozamină sau N-acetil-glucozamină. Dintre acestea, sulfatul de glucozamină este cel mai adesea utilizat, prin administrare orală, pentru reducerea durerii provocate de inflamația și degenerarea cartilajelor, simptome asociate osteoartritei.

Cum funcționează glucozamina?

Atât glucozamina, cât și condroitina sunt compuși prezenți în mod natural în țesuturile conjunctive. Deși acestea pot fi găsite individual, cele mai multe suplimente alimentare mizează tocmai pe acțiunea sinergică a glucozaminei cu condroitina. 

Glucozamina și condroitina au proprietăți antiinflamatorii și protejează, totodată, cartilajele, printr-o varietate de mecanisme. Glucozamina și condroitina protejează, mai exact, celulele condrocite, care ajută la menținerea structurii la nivelul cartilajelor. Astfel, suplimentele alimentare care conțin acești compuși au potențialul de a încetini deteriorarea cartilajelor de la nivelul articulațiilor și de a reduce durerea de la nivelul acestora.

Forme de glucozamină

Clorhidratul de glucozamină și glucozamina sulfat sunt cele mai cunoscute și utilizate forme de glucozamină. Prima, cunoscută și drept clorură de glucozamină, este forma de referință. Sulfatul însă are o absorbție mai bună în organism decât glucozamina pură, fiind adesea administrată ca supliment alimentar pentru reducerea durerilor provocate de osteoartrită. Deși cele două forme menționate și N-acetil-glucozamina au o structură similară, efectele lor pot diferi, sulfatul de glucozamină având cele mai multe beneficii.

Beneficiile glucozaminei

beneficii glucozamina osteoartrita

Suplimentele cu glucozamină pot avea beneficii importante asupra sănătății:

  • Reducerea durerilor articulare - studiile indică această acțiune, cu precădere în rândul pacienților diagnosticați cu osteoartrită. De altfel, glucozamina este un compus folosit inclusiv ca substanță activă pentru anumite medicamente, nu doar ca supliment alimentar, în combinație cu metilsulfonilmetanul și condroitina. Suplimentele alimentare care conțin acești compuși sunt recomandate adesea persoanelor cu manifestări specifice artritei.
  • Reducerea inflamației - suplimentele cu glucozamină și condroitină pot contribui la reducerea inflamației cronice, asociată manifestărilor nedorite de la nivel osteo-articular. 
  • Îmbunătățirea sănătății sistemului osos - există studii care sugerează efectele benefice ale acestor compuși și asupra oaselor.

E important de știut că, în vreme ce tratamentele alopate pentru osteoartrită care conțin, de exemplu, acetaminofen sau ibuprofen, au efecte imediate, în cazul glucozaminei sulfat, durează 4-8 săptămâni până ce acțiunea de ameliorare a durerii să poată fi simțită. Efectul benefic al glucozaminei durează 6-12 săptămâni, după terminarea tratamentului. Glucozamina nu ar trebui administrată perioade lungi sau în cure scurte și recurente.

Glucozamina - efecte secundare, contraindicații și interacțiuni cu alți compuși

glucozamina efecte secundare interactiuni contraindicatii

În general, glucozamina este considerată un compus sigur. În situații excepționale, aceasta poate provoca efecte adverse și interacționa cu alți compuși.

Efecte secundare

Deși rare, efectele adverse ale glucozaminei pot să apară la administrarea suplimentelor care o conțin. Uneori, în urma administrării există posibilitatea apariției unor manifestări precum:

  • Tulburări de tranzit intestinal
  • Dureri de cap
  • Manifestări la nivel cutanat

Contraindicații

Există și câteva precauții și atenționări în ceea ce privește administrarea glucozaminei:

  • Sarcina și alăptarea - nu există suficiente dovezi care să susțină siguranța administrării glucozaminei în perioada sarcinii și a alăptării;
  • Astmul - deși nu a fost stabilită o cauzalitate directă între cele două, cele mai multe prospecte indică evitarea glucozaminei de către persoanele care suferă de astm;
  • Diabetul - glucozamina ar putea contribui la creșterea glicemiei, astfel că nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet;
  • Glaucomul - glucozamina ar putea avea efecte adverse în cazul persoanelor care suferă de glaucom, contribuind la creșterea presiunii oculare.
  • Hipertensiunea - pentru că glucozamina ar putea influența nivelul insulinei, este indicată evitarea ei de către hipertensivi;
  • Alergiile la crustacee - în cazul glucozaminei naturale care provine de la creveți, homari sau crabi, este posibilă apariția reacțiilor alergice, în cazul persoanelor care suferă de alergii la crustacee.

Interacțiuni cu alte medicamente

Conform Web MD, glucozamina poate interacționa cu o serie de medicamente și substanțe active ale acestora:

  • Warfarina (hidroxicumarina) sau alte anticoagulante pot avea o acțiune amplificată în combinație cu glucozamina, cauzând sângerări și învinețire la nivelul pielii;
  • Chimioterapie antimitotică - glucozamina ar putea crește viteza de replicare a celulelor canceroase și afecta efectul medicamentelor administrate pentru tratarea cancerului;
  • Acetaminofen - s-ar putea ca glucozamina să aibă un impact asupra eficienței acestei substanțe și invers;
  • Medicamentele pentru tratarea diabetului zaharat - deși nu există suficiente studii în acest sens, este posibil ca glucozamina să interacționeze cu aceste tratamente.

În cazul în care urmezi alte tratamente, este indicat să discuți cu medicul curant, înaintea administrării suplimentelor cu glucozamină.

Glucozamina - doza zilnică recomandată și modul de administrare

doza zilnica glucozamina

În mod obișnuit, doza zilnică recomandată de glucozamină este de 1.500 mg și poate fi administrată în mai multe doze mai mici, pe parcursul zilei. Suplimentele cu glucozamină se administrează oral, însă tratamentele care o conțin pot fi administrate și transdermic sau prin injectare intramusculară.

Surse de glucozamină

Pentru că nu există surse alimentare care să conțină glucozamină, deficitul se remediază doar cu ajutorul suplimentelor alimentare. În cele mai multe dintre acestea, glucozamina este asociată cu condroitina și/ sau metilsulfonilmetanul (MSM), pentru o eficiență sporită.

Condroitina este o substanță care se produce în mod natural în organism, sub forma monozaharidelor. Aceasta contribuie la fluiditatea și flexibilitatea articulațiilor. 

Glucozamina este produsă natural în organism și contribuie la dezvoltarea și regenerarea cartilajelor, pe care le lubrifiază pentru a facilita mișcarea și a spori flexibilitatea.

Metilsulfonilmetanul (MSM) este, de asemenea, produs în organism, sub forma sulfului care susține musculatura și tendoanele.

Glucozamina, condroitina și MSM sunt adesea asociate pentru reducerea manifestărilor asociate osteoartritei, după activitatea fizică și pentru reducerea simptomelor asociate cu afecțiunile inflamatorii ale articulațiilor. Alături de acestea, în formula celor mai eficiente suplimente articulatii se regăsește și forma patentată UC-II®, care acționează la nivelul colagenului de tip II de la nivelul articulațiilor și activează procesele organismului de reconstrucție a cartilajelor. De exemplu, administrarea unei doze unice Build-Your-Joints poate echivala cu până la 3 tablete cu glucozamină și condroitină. Substanțe precum acidul hialuronic, curcuminul, sau extractul de scoarță de salcie pot contribui, de asemenea, la sănătatea articulațiilor, datorită proprietăților antiinflamatorii și analgezice pe care le au.

În concluzie, suplimentele cu glucozamină și condroitină sunt adesea recomandate, complementar tratamentelor alopate, pentru remedierea durerilor asociate cu osteoartrita. Acestea sunt considerate sigure în mod obișnuit, cu excepția persoanelor ce prezintă alergii la aceste ingrediente, a celor care suferă de diabet sau persoanelor care suferă de tulburări metabolice sau urmează un tratament cu anticoagulante. Recomandarea Good Routine® este să discuți cu medicul specialist, înaintea administrării suplimentelor alimentare, pentru a găsi cele mai bune soluții personalizate pentru simptomele proprii.

Sursă foto: Pexels, Unsplash

Resurse:

  1. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874
  2. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-807/glucosamine-sulfate
  3. https://www.emedicinehealth.com/drug-chondroitin_glucosamine_and_methylsulfonylmethane/article_em.htm
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4048982/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941844/ 
  6. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/glucosamine-sulfate
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/265748#side-effects 
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190977/
  9. https://www.rheumatologynetwork.com/view/glucosamine-supplements-may-increase-intraocular-pressure
  10. https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine#dosage

 

 

 

2 comentarii

  • Cum se poate face extractul,de coaja de salcie,sub forma de ceai??

    Stratulat constantin
  • lamivudine tenofovir efavirenz is a firmly observed medicine, and however thought to be protected by most, it expects patients to have month-to-month registrations with their doctor to screen their wellbeing and prosperity. This is what you like to be aware of the medication, which is taken orally, on the off chance that you are sensing about it.

    buy trioday online

Lasa un comentariu