Mituri despre nutritie care merita lamurite

Mituri despre nutritie care merita lamurite

| 6 min     |  

Pare complicat, dar sa mananci sanatos e mult mai simplu decat ai crede. Si ce suna simplu e mai greu decat pare. Se spune adesea ca tot ce ai de facut e sa-ti asculti organismul, pentru ca el stie cel mai bine. Dar cum sa-ti asculti organismul cu atata zgomot de fundal? Lumea moderna a schimbat acele reguli simple care au functionat in cazul stramosilor nostri. In locul lor au aparut mituri si trenduri care ne promit minuni in care ajungem sa credem. Suntem toti specialisti in „calorii negative”, „post intermitent”, „carbohidrati buni”, „super-alimente” sau „dieta keto”. E timpul sa facem un pas in spate si sa lamurim cat adevar e in spatele multor „povesti” despre alimentatia sanatoasa.

 

Mit: Orice dieta trebuie sa inceapa cu un detox

Adevar: M-am hotarat, de maine voi consuma doar mancare sanatoasa, dar inainte de asta trebuie sa trec printr-un purgatoriu si sa las in urma ce a fost rau. Fac un detox! Va suna cunoscut? Conceptul de detoxifiere cu sucuri este unul dintre cele mai mari mituri. Cine l-a inventat si cum a ajuns atat de popular nu se cunoaste exact, dar nici nu mai conteaza. Stim ca e greu sa ne batem cu atat de mult marketing, dar pur si simplu nu sta pe nicio baza stiintifica. Toti cercetatorii au spus acest lucru la unison, dar pare ca e nevoie sa il amintim ori de cate ori avem ocazia. Singura detoxifiere adevarata e cea pe care organismul o face in mod natural, cu ajutorul ficatului, sistemului digestiv, renal etc. Suntem echipati de la natura cu tot ce avem nevoie pentru a scapa de ceea ce ne prisoseste, mai putin atunci cand functiile acestea sunt afectate.

Pe langa faptul ca nu se sustine, cura de detoxifiere cu sucuri poate face mai mult rau. O mare parte din fibrele din fructe si legume sunt eliminate atunci cand le stoarcem, astfel ca organismul este privat exact de acel nutrient care ne ajuta in digestie. In plus, ajungem sa consumam si o mare cantitate de zahar. Da, si legumele contin zahar, nu doar fructele, chiar daca intr-o cantitate mai mica. Dar atunci cand bem multe, cantitatea de zahar se aduna. Si oxalatii care se gasesc in plante pot fi toxici in cantitati mari, afectandu-ne rinichii. 

 

Mit: Nu mai mananc dupa 18:00, ca sa nu ma ingras

Adevar: Probabil primul sfat pe care il primiti cand spuneti ca vreti sa scapati de cateva kilograme. Mai mult sau mai putin solicitat, dar in orice caz complet neadevarat. Mancatul dupa 6 seara nu va ingrasa, in schimb daca mancati mai multe calorii decat organismul arde intr-o zi, da. Fiecare organism are nevoie de un anumit numar de calorii, care nu e universal. Stim deja ca depinde de sex, de nivelul de activitate fizica si asa mai departe. Desigur, aceste calorii trebuie sa fie dispuse echilibrat, pe parcursul unei zile, nu „inghesuite” intr-o masa. Dar aceasta este o alta discutie. Cina are mai multe beneficii decat s-ar crede, spun studiile. Se pare ca alimentarea organismului cu nutrienti inainte de culcare ajuta organismul in munca de regenerare din timpul somnului.

 

Mit: Nu slabesc, pentru ca nu pot renunta la paine.

Adevar: Painea a fost si inca este considerata sursa tuturor relelor din alimentatie. Nu pare sa existe un aliment caruia sa i se mai fi facut o asa nedreptate. Motivele pentru care nu reusesti sa slabesti trebuie cautate in alta parte. Painea in sine nu te ingrasa. Painea in exces ingrasa, insa este valabil pentru orice exces caloric. Daca problema este painea consumata in cantitati mari, da, este posibil sa nu slabesti din acest motiv. Dar painea in sine are la fel de multe calorii ca proteinele si este un aliment super hranitor. Sa nu uitam ca pentru stramosii nostri era una din principalele surse de hrana.

 

Mit: Daca merg la nutritionist, o sa slabesc. 

Adevar: Un nutritionist este antrenat sa ajute oamenii sa isi imbunatateasca stilul de viata si sa ajunga la greutatea dorita. Un nutritionist te poate ajuta sa iti atingi obiectivele si sa deprinzi rutine alimentare bune. Dar daca mergi la el cu asteptari exagerate, considerand ca este solutia garantata de slabit, totul se poate transforma intr-o dezamagire. In plus, de cele mai multe ori, programele alimentare prescrise de nutritionist urmeaza anumite ghiduri prestabilite. Nu ca nu ar fi un lucru bun, dar daca urmarea unor reguli nu este punctul tau forte sau nu iti place sa fii constrans, o astfel de dieta s-ar putea sa nu ti se potriveasca. In  final, nu slabesti, chiar daca pana atunci credeai ca asta se intampla pentru ca nu mergi la nutritionist.

 

Mit: Daca parintii tai au probleme cu greutatea, nu vei fi slab.

Adevar: Este scris in gene daca vom avea probleme cu greutatea? Exista cu adevarat o gena a obezitatii? Exista o serie de gene asociate cu obezitatea care au fost studiate de lumea stiintifica, printre care FTO. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au anumite modificari ale acestei gene au un risc cu 20-30% mai ridicat sa sufere de obezitate. Dar zeci de alte gene sunt legate de greutate. Cu toate acestea, mecanismele genetice asociate cu greutatea nu au picioare solide, spun tot cercetatorii. Obezitatea e o problema complexa, la baza careia stau multi factori – mediu, comportament etc., potrivit Naima Moustaid-Moussa, director al Obesity Research Cluster din cadrul Texas Tech University, citata de webmd.com. Ajungem de unde am plecat: copiii celor cu probleme de greutate se pot confrunta cu aceeasi situatie, dar nu din motive genetice, ci din cauza ca traiesc in acelasi mediu si mostenesc acele comportamente responsabile de obezitate.

 

Mit: Pot sa mananc junk-food daca iau suplimente alimentare.

Adevar: Suna tentant sa poti cadea prada poftelor alimentare de tot felul, oricand si oricum, fara sa-ti faci griji ca vei ajunge sa suferi de carente. Si tot ce pierzi astfel sa poti suplini. Dar nu e posibil. Suplimentele alimentare pot parea un panaceu. Asa cum spune numele, nu inlocuiesc mancarea. Ele sunt aici ca sa ne ajute sa completam nivelul nutrientilor pe care poate nu ii primim in cantitate suficienta din alimente sau nu ii asimilam, din cauza unor probleme functionale. Greselile alimentare pe care le facem au o forta mai mare decat efectul „reparator” al suplimentelor.

 

Mit: Exista super-alimente ce cresc imunitatea

Adevar: In incercarea de a ne „creste” imunitatea, cadem usor in plasa solutiilor miraculoase. Una dintre acestea e reprezentata de „super-alimente”. Uitam ca imunitatea noastra, si implicit raspunsul imun, este un sistem atat de complex, incat nu e inteles complet nici de lumea medicala. In aceste conditii, ne vine cam greu a crede ca exista niste super-alimente si alte „super-ceva-uri” care pot da un boost imunitatii. Cele mai credibile teorii vorbesc despre echilibru pentru mentinerea imunitatii – echilibrul in miscare, in alimentatie, echilibrul mental. Iar aceste lucruri sunt deja mult mai usor de crezut, nu-i asa?

 

Surse:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/dec/05/detox-myth-health-diet-science-ignorance

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-dubious-practice-of-detox

https://www.nhs.uk/livewell/tiredness-and-fatigue/documents/truthdetoxdiets.pdf

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/oxalates-a-possible-cause-of-pain-and-illness

https://www.webmd.com/diet/features/diet-truth-myth-eating-night-causes-weight-gain#1

https://www.healthline.com/nutrition/eating-before-bed#What-Should-You-Eat-Before-Bed?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/donamprsquot-give-up-on-grains

https://www.webmd.com/diet/news/20081028/the-truth-behind-ten-diet-myths#1

https://qz.com/quartzy/1487485/the-scientific-case-for-eating-bread/

https://www.bmj.com/content/353/bmj.I2716.full

https://www.healthline.com/health-news/why-this-nutritionist-is-quitting-diets-and-so-should-you

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/are-you-fated-be-fat#1

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-get-your-nutrients-from-food-or-from-supplements

https://time.com/5564574/supplements-vitamins-health/

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M18-2478

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6673706/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/

Lasa un comentariu