Stresul de a nu te stresa: 5 pași prin care depășești cu brio perioadele de suprasolicitare

  |  

Sănătatea cognitivă reprezintă capacitatea noastră de a gândi, de a învăța și de a ne aminti cu exactitate informațiile acumulate și este o componentă esențială a vieții de zi cu zi. Sănătatea cognitivă determină sănătatea generală a creierului, alături de funcția motorie (cât de bine controlăm mișcările, starea de echilibru), funcția tactilă (cât de bine identificăm senzațiile de atingere, inclusiv presiunea, durerea și temperatura) și funcția emoțională (cât de bine interpretăm și răspundem la emoții).

 

Sănătatea creierului poate fi afectată de modificări ale creierului legate de vârstă, leziuni cum ar fi accidentul vascular cerebral sau leziuni cerebrale traumatice, tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, tulburarea consumului de substanțe și boli precum Alzheimer. În timp ce unii factori care afectează sănătatea creierului nu pot fi modificați, există multe schimbări ale stilului de viață care ar putea face diferența. Le vom explora în acest articol, pentru a ne asigura ca perioadele acute de stres nu ne afectează buna funcționare cognitivă, fie că vorbim de examenele din sesiune sau de un proiect cu miză mare la locul de muncă.

 

Ce este creierul?

 

De departe cel mai fascinant și complex organ, creierul este „centrul principal de control” pentru întregul nostru organism. Creierul este responsabil de gând, memorie, emoție, atingere, motricitate, vedere, respirație, temperatură, foame și fiecare proces care ne reglează corpul. Buna lui funcționare asigură buna noastră funcționare zi de zi, dar un stil de viață alert, în condiții de stres, îl poate destabiliza. 

 

Ce este stresul?

 

Stresul în sine este o parte importantă a vieții – ne ajută să reacționăm în fața pericolului iminent sau să răspundem la urgențe. Dar când suntem în mod constant stresați, ceea ce numim stres cronic, atunci creierul nostru devine vulnerabil. 

 

În cei mai simpli termeni, stresul este practic răspunsul „luptă sau fugi” la o amenințare percepută. Acest lucru activează amigdala sau „centrul fricii” al creierului și provoacă o cascadă de evenimente. Acestea includ producția de cortizol, hormonul stresului, o creștere a nivelului de glucoză, creșterea ritmului cardiac și o creștere a fluxului de sânge către mușchii de la brațe și picioare.

 

Situațiile izolate de stres pot fi chiar benefice pentru organism, dar în cazul stresului cronic (o stare prelungită de stres care depășește două săptămâni), „centrul fricii” este în permanență activat. Nivelurile de cortizol sunt crescute în mod constant și pot provoca probleme cu digestia, somnul și sistemul imunitar. În plus, atunci când „centrul fricii” este constant angajat, este posibil ca celelalte părți ale creierului să nu aibă suficientă energie pentru a îndeplini restul funcțiilor mod corespunzător.

 

Drept urmare, iată șase moduri prin care putem susține performanța cognitivă în timpul perioadelor stresante, pentru a ne asigura că sănătatea creierului nu este pusă în pericol.

 

1. Cardio în fiecare zi

Pe lângă reducerea riscului de hipertensiune arterială și diabet, îmbunătățirea stării de spirit și a somnului și ajutarea la controlul greutății, exercițiile aerobe pot activa anumite gene benefice din creier.

 

Mișcă-te timp de 30, până la 60 de minute. Te poți plimba, înota, juca tenis sau poți face orice altă activitate aerobă moderată, care îți crește ritmul cardiac.

 

2. Dormi suficient

 

Somnul joacă un rol important în sănătatea creierului tău. Unele teorii susțin că somnul ajută la curățarea proteinelor anormale din creier și consolidează amintirile, ceea ce îmbunătățește memoria generală și sănătatea creierului.

 

Țintește-te de șapte până la opt ore consecutive de somn pe noapte, în locul somnului fragmentat de două sau trei ore.

 

3. Rămâi conectat cu cei dragi

 

Interacțiunea socială ajută la prevenirea depresiei și a stresului, care pot contribui la pierderea memoriei. Îți recomandăm să cauți oportunități de a petrece timp cu cei dragi, prieteni și familie, mai ales dacă locuiești singur.

 

4. Mănâncă sănătos

 

Ia în considerare o dietă mediteraneeană, care pune accent pe alimente pe bază de plante, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina care părți ale dietei ajută cel mai mult creierul să funcționeze. Cu toate acestea, știm că acizii grași omega găsiți în uleiul de măsline extravirgin și alte grăsimi sănătoase sunt vitali pentru ca celulele noastre să funcționeze corect: să scadă riscul de boală coronariană, să mărească concentrarea mentală și să încetinească declinul cognitiv la adulții în vârstă.

 

5. Suplimentează-ți dieta cu noile fiole buvabile TRAIN-YPUR-BRAIN® de la GOOD ROUTINE®

 

Noile fiole buvabile TRAIN-YPUR-BRAIN® conțin cele mai studiate 8 ingrediente pentru performanță cognitivă, într-o formulă sinergică care se asimilează rapid. Nu conțin zahăr și au gust plăcut de portocale și banane, fiind soluția potrivită pentru cei care sunt mereu pe drum sau au dificultate în înghițirea pastilelor.

 

Fiolele buvabile cu etichetă curată TRAIN-YOUR-BRAIN® sunt recomandate adulților și seniorilor:

În perioade de suprasolicitare intelectuală, cu volum mare de lucru

În perioade de recuperare post leziuni cerebrale

În perioade de sesiune, examene

În perioade de stres, oboseală mentală, epuizare psihică și fizică

În cazul dificultăților de concentrare și a deficitului de memorie

 

Ref:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/anatomy-of-the-brain

https://premierneurologycenter.com/blog/6-ways-stress-affects-your-brain/

https://www.nia.nih.gov/health/cognitive-health-and-older-adults

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/memory-5-ways-to-protect-your-brain-health

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/5-tips-to-keep-your-brain-healthy

Lasa un comentariu