Totul despre curcumin: ce este, cum se folosește și ce beneficii aduce sănătății

Totul despre curcumin: ce este, cum se folosește și ce beneficii aduce sănătății

  |  

Curcuminul este pigmentul galben care se găsește, în primul rând, în speciile de curcuma și cu precădere în turmeric, o plantă din familia ghimbirului, cunoscută în special ca ingredient din mixul condimentat curry.  

Ce trebuie să știi despre curcumin

Beneficiile curcuminului pentru sănătate

Contraindicații și doze recomandate

Este folosit din timpuri străvechi pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății și foarte popular în India, unde mixurile de condimente pe bază de turmeric sunt utilizate pentru aromarea preparatelor tradiționale.

Ce trebuie să știi despre curcumin

Ca să înțelegi mai bine diferența și legătura dintre curcuma, turmeric și curcumin, trebuie să știi că:

  • Curcuma este un gen de specii perene din familia Zingiberaceae. Până în prezent, în întreaga lume au fost identificate 133 de specii de Curcuma. Popular, i se mai spune și ”șofran indian”.
  • Turmericul, a cărui denumire provine din latinescul ”terra merita” (pământ meritoriu) este o plantă erbacee perenă rizomatoasă, care face parte din genul Curcuma longa, originară în zonele tropicale ale Asiei de Sud.
  • Curcuminul reprezintă pigmentul, respectiv substanța activă prezentă în mai multe specii din acest gen. Se extrage din făina de turmeric și este cel care dictează gustul, dar și proprietățile benefice ale turmericului.

Iată câteva lucruri pe care să le reții despre curcumin:

Colinergic, condiment, supliment pentru sănătatea sistemului articular

Colinergic, condiment, supliment pentru sănătatea sistemului articular

 

Substanțele colinergice sunt compuși care pot stimula creșterea nivelului de acetilcolină sau colină în creier. De obicei, termenul este folosit pentru acei compuși care activează colina și în corp sau inhibă descompunerea acetilcolinei, provocând o creștere indirectă. Acetilcolina este un neurotransmițător, iar colina este o substanță similară vitaminelor din complexul B, care stimulează producția naturală de acetilcolină.

În ceea ce privește aportul la sănătatea sistemului articular, curcuminul are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiparazitare. De altfel, este o substanță des întâlnită în suplimentele alimentare pentru sistemul osteoarticular, alături de colagen și vitamina D3.

Condimentele sunt extracte de plante și ierburi, folosite pentru asezonarea preparatelor culinare. Nu de puține ori, acestea sunt integrate în alimentație și datorită proprietăților lor extraordinare asupra sănătății și sistemului imunitar. Curcuminul este cel care dă culoarea și gustul mâncărurilor cu specific indian, dar, turmericul și alte plante din familia Zingiberaceae se folosesc și în bucătăria altor culturi, cum ar fi cea asiatică.

Funcții primare și secundare

Curcuminul este utilizat, în primul rând, pentru efectele antioxidante și pentru cele antiinflamatorii.

Secundar, contribuie la sănătatea sistemului osteoarticular, reducând inflamațiile, dar și durerea asociate cu diferite afecțiuni, precum osteoartrita.

Contribuie, de asemenea, la sănătatea creierului și sprijină funcțiile cognitive. 

Totodată, reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Curcuminul este integrat în dietele și suplimentele alimentare și datorită altor proprietăți benefice, precum stimularea imunității.

Compuși complementari în suplimentele care conțin curcumin

Proprietățile individuale ale curcuminului sunt confirmate de o serie de studii și cercetări medicale. Însă, atunci când este alăturat altor substanțe cu proprietăți benefice, aria sa de binefacere se extinde:

  • Curcuminul se asociază în beneficiul sănătății cu alte curcuminoide, precum Demethoxycurcumin, Bimethoxycurcumin, Cyclocurcumin.
  • Alături de piperină, un alcaloid care se regăsește în boabele de piper negru, curcuminul crește biodisponibilitatea. Biodisponibilitatea se referă la proporția dintr-o doză administrată de medicament sau supliment alimentar care nu își modifică forma și se asimilează fără mutații în sistemul circulator.
  • Alături de izoflavonele extrase din soia, precum este genisteina, oferă protecție sinergică împotriva cancerului de prostată.
  • În asociere cu uleiul de pește, în particular DHA, este utilizat pentru prevenția cancerului mamar.
  • Combinat cu garcinolul, un compus inhibitor al acetiltransferazei extras din Garcinia Indica, previne dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.
  • De altfel, curcuminul este inclus în ingredientele unei varietăți de produse farmaceutice destinate chimioterapiei.

Utilizări ale curcuminului, turmericului și curcumei

Utilizări ale curcuminului, turmericului și curcumei

Pudra de turmeric - amestecul prezent în mixul de condimente curry - se obține prin fierberea, urmată de uscarea la temperaturi înalte a rizomilor de turmeric. Ultimul pas al acestui proces este măcinarea fină, pentru obținerea produsului finit. Substanța activă din această pudră este, cum spuneam, curcuminul, care dictează culoarea și gustul amărui-picant al condimentului.

Extragerea curcuminului, însă, implică o altă procedură. Procentual, acesta reprezintă doar 2-4% din pudra de turmeric. În producerea suplimentelor alimentare, se folosesc diferite extracte standardizate de curcumin.

În India, această pudră cu un pigment galben puternic este folosită pentru vopsirea țesăturilor. Culoarea specifică a robelor călugărilor din templele budiste este dată de acest pigment.

În gastronomie, curcuminul se consumă ca parte a pudrei de turmeric. Aceasta poate fi integrată în mixuri de condimente (curry), folosită ca atare pentru diverse preparate culinare sau băuturi - de exemplu, turmeric latte -, integrată în combinații de plante folosite pentru ceaiuri. Însă, turmericul se poate consuma și proaspăt sau murat. În plus, este folosit pentru calitățile de colorant alimentar natural, în produse precum sunt muștarul sau chipsurile.

Totodată, aceeași pudră de turmeric poate fi folosită pentru a colora ouăle de Paște cu pigmenți naturali, alături de sfeclă, suc de afine, foi de ceapă, spanac, varză roșie, paprika sau vin roșu. Curcuminul se folosește exclusiv pentru a vopsi ouăle cu coaja albă și le conferă o nuanță vibrantă de galben. 

Pudra de turmeric, care conține curcumin, este recomandată și pentru uz cosmetic. Compușii previn sau remediază probleme precum căderea părului sau mătreața, estompează cearcănele și conferă luminozitate tenului, uniformizează pielea hiperpigmentată, acționează ca adjuvant în tratarea acneei datorită proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene, previne îmbătrânirea prematură, exfoliază delicat pielea, stimulează producția naturală de colagen la nivelul pielii, are rol antioxidant.

Beneficiile curcuminului pentru sănătate

Beneficiile curcuminului pentru sănătate

 

Fiind substanța activă din turmeric, polifenolul cunoscut drept curcumin are o serie de beneficii pentru starea de sănătate. Recunoașterea proprietăților sale medicinale cunoaște deja un istoric bogat, astfel că a primit tot mai multă atenție din partea lumii științifice în ultimii ani. 

Curcuminul combate stresul oxidativ și este un adjuvant pentru afecțiuni inflamatorii precum artrita, dar și-a dovedit beneficiile și în remedierea altor probleme de sănătate precum sindromul metabolic sau anxietatea. Totodată, datorită rolului antiinflamator și antioxidant, aduce avantaje și persoanelor sănătoase, care nu suferă de astfel de afecțiuni.

Totuși, curcuminul are o biodisponibilitate redusă în lipsa altor substanțe. Se absoarbe greu și se elimină cu ușurință din organism. Tocmai de aceea, este important să fie combinat cu agenți de îmbunătățire.

Antioxidant

Proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale curcuminului sunt principalele beneficii ale acestui compus. Suplimentele alimentare care îl conțin îmbunătățesc markerii sistemici ai stresului oxidativ. O serie de studii indică faptul că poate crește activitatea serică a anumitor oxidanți, precum superoxid dimustaza sau glutation peroxidaza, ambele fiind enzime cu rol catalizator.

Efectele curcuminului asupra radicalilor liberi sunt, de asemenea, atestate de o bază de cercetare. Astfel, acesta elimină forme precum oxigenul reactiv și speciile de nitrogen ROS și RNS, modulează activitatea glutationului, inhibă enzimele care generează specii reactive de oxigen. 

Mai mult, în calitate de compus lipofil, curcuminul este considerat, alături de vitamina E, un antioxidant primar, ”de rupere a lanțului”.

Antiinflamator

Stresul oxidativ este asociat cu o serie de afecțiuni cronice. Acest lucru se datorează corelației cu inflamațiile. Printre aceste afecțiuni se numără Alzheimer, Parkinson, diverse tipuri de scleroză, epilepsia, afecțiunile cardiovasculare, cancerul, alergiile, astmul, bronșita, ischemia renală, psoriazisul, diabetul și obezitatea, sindromul imunodeficienței, dar și oboseala cronică sau depresia.

Datorită proprietăților antiinflamatorii, curcuminul se dovedește a fi un bun adjuvant în tratarea și prevenția acestor afecțiuni.

Remediu în tratarea artritei

Una dintre afecțiunile asociate cu inflamația cronică și acută este osteoartrita, o afecțiune cronică a articulațiilor. La nivel global, 250 de milioane de persoane suferă de osteoartrită. Deși, inițial, aceasta a fost considerată o boală degenerativă, în prezent este încadrată în rândul celor inflamatorii. 

Nu există un tratament care să vindece osteoartrita, însă, o serie de produse farmaceutice pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor și încetinirea evoluției. Aceste remedii includ și diverse suplimente alimentare, printre care se numără și cele pe bază de curcumin, folosit, de asemenea, și în ameliorarea efectelor artritei reumatoide. Efectul analgezic al curcuminului ajută, de asemenea, la calmarea durerilor acute, înclusiv în rândul pacienților care nu au fost diagnosticați cu osteoartroză. Această proprietate este comparată cu cea a acetaminofenului, așa că extractul din turmeric poate deveni, în medicina modernă, o alternativă viabilă pentru medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. 

Simptomele pe care le atenuează extractele standardizate de turmeric, în cazul artritei, sunt durerea și inflamația. 

Adjuvant în tratarea sindromului metabolic

Inflamația sistemică a fost asociată cu numeroase alte afecțiuni inflamatorii, inclusiv sindromul metabolic, care se manifestă prin rezistență la insulină, hiperglicemie, hipertensiune, colesterol HDL-C scăzut, colesterol LDL-C crescut, un nivel ridicat de trigliceride și obezitate. 

Curcuminul atenuează o serie de aspecte ale acestui sindrom, îmbunătățind sensibilitatea la insulină, suprimând adipogeneza, scăzând tensiunea arterială și reducând inflamația și stresul oxidativ. În plus, există dovezi în sprijinul curcuminoidelor, care atestă că pot modula expresia genelor și activitatea enzimelor implicate în metabolism. 

Supliment alimentar

 

Curcuminul nu le este recomandat doar persoanelor diagnosticate cu afecțiuni inflamatorii. Acesta poate fi administrat, prin suplimente alimentare, pentru menținerea stării de sănătate și susținerea sistemului imunitar. Conform testelor de salivă și sânge efectuate în centrele de cercetare, curcuminul a scăzut semnificativ nivelul trigliceridelor și a avut efectul de reducere a inflamației și în cazul voluntarilor fără probleme de sănătate.

În ceea ce privește stresul emoțional, respectiv stările de anxietate sau cele depresive, studiile realizate până în prezent nu confirmă neapărat efectele pozitive, cu excepția persoanelor care suferă de obezitate, dar fără alte afecțiuni clinice, care au înregistrat un răspuns potențial anti-anxios.

Contraindicații și doze recomandate

Curcuminul are un istoric sigur, conform cercetărilor din ultimele zeci de ani. Conform Autorității Europene privind Siguranța Alimentelor, doza zilnică recomandată se încadrează în jurul valorii de 0-3 miligrame/ kilogram de masă corporală. Cercetarea privind administrarea în rândul persoanelor sănătoase clinic atestă siguranța și eficiența curcuminului.

Cu toate astea, există și o serie de contraindicații privind administrarea suplimentelor alimentare care îl conțin. Administrarea unei doze depășite sau curele derulate pe termen lung, fără pauze, pot provoca simptome precum diareea, durerile de cap, pruritul cutanat, grețurile și vărsăturile.

De aceea, un medic specialist ar putea indica utilizarea unui pansament gastric pe durata tratamentului sau chiar asocierea cu suplimente alimentare probiotice, care să echilibreze eventualele efecte asupra florei intestinale și să protejeze sănătatea sistemului gastrointestinal.

Curcuminul este recunoscut la nivel global datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Dublat de agenți care să îi sporească biodisponibilitatea, poate aduce o serie de beneficii sănătății, de la atenuarea simptomelor unor afecțiuni precum artrita, la prevenția acestora. 

 

 

Resurse:

-NCBI, Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health

-Healthline, 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin

-Harvard Health Blog, Curcumin for arthritis: Does it really work? 

-Examine, Curcumin — Health Benefits, Dosage, Side Effects 

Sursă foto: Unsplash

7 comentarii

  • Da,am folosit si revin cu buna stiinta !

    Alina arghirescu
  • Eu faceam chimioterapie pentru cancer la san. Foloseam catina cu miere de salcam. 1 kg. bobite de catina mixate bine cu 1 kg. miere de salcam. Cantitatea asta o foloseam intr-o luna. Puneam catina in pungi la congelator sa am lunile urmatoare. O cescuta dimineata o cescuta seara. Imi dadea o energie extraordinara.Chimioterapia ma termina. Cand am inceput sa folosesc catina cu miere de salcam ma simteam plina de putere aveam niste analize perfecte. Am continuat sa iau non stop 2 ani de zile. Mentionez ca in 2003 am fost operata de cancer la San gr. 1 b, histerectomie san stang. Nu am avut nici o recidiva de atunci. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Poate m- a iubit si Dumnezeu. Pe langa tratamentul ce il folositi, luati si remediul asta. E de mare ajutor. Multa sanatate!

    Copacel Lucretia
  • Cum se utiliza ca ceai sí pentru articulatii este bun cum se prepara

    Manuela
  • Da ,totul este o minciună cu aceste remedii farmaceutice ,pot zice că sânt aproape mort an stagiu ,3,4 cu maladia numita BPOC emfizem pulmonar și fibroze pleurale plus spondilita anchilopoetica și nu exista remediu și nici viața mai ma

    Dublat
  • Fiti atenti ce luati! NU curcuma ci CURCUMINA (curcuminoizi)

    giovy

Lasa un comentariu