Quercetina: ce este si care sunt beneficiile pentru sanatatea ta

Quercetina: ce este si care sunt beneficiile pentru sanatatea ta

  |  

Quercetina este un flavonoid, substanță care face parte din familia polifenolilor, molecule ce sunt produse în mod natural de plante pentru a se apăra de diverse agresiuni. Flavonoizii sunt responsabili de colorarea florilor și a fructelor și au o acțiune antioxidantă, adică susțin integritatea moleculelor vitale din celulele organismului. Este posibil să nu fi auzit foarte frecvent de quercetina sau să nu știi exact ce este ori care sunt beneficiile sale, dar foarte probabil o consumi zilnic, pentru că alimentele care o conțin sunt numeroase. Am pregătit pentru tine o listă de beneficii și proprietăți ale quercetinei, precum și informații despre sursele unde o poți găsi.

Cuprins

Ce este quercetina?

Flavonoizii, compuși prezenți în fructe și legume, au proprietăți antioxidante și de echilibrare a răspunsului inflamator, fiind utili ca suport al organismului in cazul anumitor afecțiuni. În 1814, omul de știință Michel Eugène Chevreul a izolat pentru prima dată flavonoizii. Dar, abia în 1937, biochimistul Albert Szent-Györgyi le-a identificat de fapt, odată cu quercetina fiind descoperită și vitamina C. Pentru descoperirile lui, în acel an, omul de știință maghiar primea premiul Nobel pentru medicină. Inițial, acesta a numit flavonoizii vitamina P, pentru că aveau capacitatea de a reduce permeabilitatea vaselor de sânge. Ulterior, s-a ajuns la concluzia că flavonoizii nu întrunesc caracteristica principală a unei vitamine, respectiv aceea de a fi considerați esențiali pentru viață. În natură există mii de flavonoizi, dar, în ultimele decenii, unii dintre ei au devenit foarte populari. Astfel, printre “vedete” se numără catehinele, din ceaiul verde, rutinul (rutina), din hrișcă, și citroflavonoizii, din citrice. Ce este quercetina, de care auzi poate din ce în ce mai frecvent? Un derivat natural al rutinului, este o substanță conținută în alimente de origine vegetală, cărora le dă din culoarea roșie. Quercetin este agliconul rutinului, agliconul fiind responsabil de furnizarea proprietăților benefice.

Care sunt sursele naturale de quercetină?

surse_naturale_quercetina

Quercetina este, se pare, unul dintre flavonoizii  prezenți din abundență în alimentația omului. Acest flavonoid cu gust amar se găsește în fructe și legume ca:

  • Usturoiul
  • Ceapa roșie
  • Fasolea verde
  • Varza
  • Roșiile 
  • Caperele
  • Fructele de pădure
  • Merele 
  • Ceaiul verde
  • Nucile

De asemenea, quercetina se găsește în hrişcă și miere. Mai multe plante medicinale - precum Gingko biloba și sunătoarea - conțin quercetină și îi datorează o parte dintre proprietățile benefice. Din punctul de vedere al concentrației, sursele cele mai bune de quercetin sunt caperele (180 mg la 100 g), leușteanul (170 mg/ 100 g), ceapa roșie (până la 100 mg/ 100 g, în funcție de soi). Alte surse mai bogate sunt ardeiul iute, fructele de soc, ciocolata neagră, afinele, cireșele și broccoli crud. Quercetina este sensibilă la temperaturi ridicate. De exemplu, ceapa și roșiile își vor pierde între 75 și 80% din conținutul inițial de quercetină după fierbere timp de 15 minute, aproximativ 65% după gătirea la microunde și 30% după prăjire. În concluzie, deoarece quercetina se descompune în timpul gătirii, merită să consumi aceste alimente în stare crudă. Adoptă în general o alimentație echilibrată și variată, aceasta fiind o modalitate sigură de a profita de proprietățile antioxidante ale flavonoizilor capabili să reducă acțiunea radicalilor liberi. Iar, pentru a oferi organismului dozele necesare de quercetină pentru a-l ajuta să facă față în cazul apariției manifestărilor alergice sau a celor inflamatorii, în cazul în care aportul din alimente nu este suficient, poți lua suplimente alimentare cu quercetină de bună calitate. 

Quercetina - proprietăți și beneficii

O dietă bogată în alimente de origine vegetală oferă numeroase beneficii organismului. Cele care conțin fitonutrienți, precum flavonoizii, au acțiuni antioxidante și antiinflamatorii și acționează ca un scut de protecție pentru celule, împotriva compușilor cu proprietăți oxidante. Radicalii liberi sunt sursa a numeroase afecțiuni, precum cele cardiovasculare și neurodegenerative, ca Alzheimer și diverse forme de demență. Iată mai jos care sunt beneficiile consumului de quercetină.

Menține sănătatea sistemului cardiovascular

Un studiu finlandez realizat în 2002 a arătat că un consum zilnic de alimente bogate în quercetină este foarte eficient în scăderea probabilității apariției unor complicații de ordin cardiovascular. Alte trei studii au arătat că administrarea de suplimente cu quercetină ajută la echilibrarea tensiunii arteriale. 

Echilibrează complicații ale cancerului

Un  puternic antioxidant, quercetina poate să contribuie la echilibrarea unor complicații ale cancerului, datorită acțiunilor sale împotriva compușilor cu proprietăți antioxidante. Două studii din 2007 și 2008 au arătat că poate preveni cancerul pancreatic în cazul bărbaților fumători. Efectele quercitinei sunt crescute mai ales atunci când este combinat cu bromelaina, o enzimă antiinflamatoare.

Echilibrează manifestările de tip alergic

Quercetina este indicată în reducerea manifestărilor rinitei alergice cronice, datorită suportului în limitarea eliberării și sintezei de compuși implicați în acestea. Mai precis, quercitina inhibă eliberarea histaminei, echilibrând manifestările asociate cu aceasta, de tipul congestiei nazale și iritării ochilor, în cazul rinitei, al mâncărimii și inflamației pielii, simptome specifice eczemelor. 

Suport pentru organism în manifestările dureroase

Quercetina are proprietăți antiinflamatorii și de echilibrare a manifestărilor dureroase. Mai multe studii au arătat că flavonoizii, printre care și quercetina, echilibrează răspunsul celular la durere. Acesta este motivul pentru care ar putea fi folosită în cazul manifestărilor dureroase de lungă durată și al celor inflamatorii.

Suport în cazul anumitor manifestări digestive

Dacă ulcerul gastric sau hiperaciditatea sunt cauzate de o alergie alimentară, consumul de quercetină poate fi util, pentru că echilibrează răspunsul inflamator și limitează eliberarea de histamină. Pe de altă parte, în cazul unor tulburari digestive ca ulcerul gastric provocat de stres sau fără o cauză evidentă, ar trebui să fie consultat medicul de familie înainte de a lua quercetină, pentru că unul dintre efectele sale secundare sunt chiar tulburările stomacale. 

Aliat în menținerea sănătății și integrității osoase

Quercetina ajută la limitarea pierderii densității osoase. Flavonoidul are efect protector asupra osului, atât asupra densității, cât și asupra calității și nivelului său de rigiditate. Osteoporoza apare în urma dezechilibrului dintre formarea osului și resorbția acestuia. Quercetina echilibrează răspunsul inflamator și limitează acțiunea compușilor cu proprietăți oxidative asupra scheletului. 

Quercetina poate fi utilă în procesele anti-îmbătrânire

În 2015, o echipă de oameni de știință a efectuat o revizuire cuprinzătoare a studiilor despre molecule naturale cu proprietăți anti-îmbătrânire. Dintre cei 32 de compuși naturali luați în considerare, quercetina este una dintre moleculele cele mai eficiente, alături de resveratrolul din struguri și polifenolii din măsline, au stabilit cercetătorii.

Poate avea acțiune antivirală în contextul actual pandemic

quercetina_covid

Acțiunile antivirale ale quercetinei sunt documentate pentru diferite tipuri de virusuri, atât pentru a limita multiplicarea lor, cât și pentru a reduce capacitatea lor de a infecta. SARS-CoV-2 este un betacoronavirus care poate provoca pneumonie inflamatorie severă, astfel încât inflamația excesivă este considerată un factor de risc pentru afecțiune. Mai multe studii au demonstrat că flavonoidul quercetină, prin proprietățile sale de echilibrare a răspunsului inflamator, suport antioxidant și de suport în cazul manifestărilor dureroase, poate fi util ca adjuvant al terapiei alopate pentru inflamația severă care caracterizează COVID-19.

Quercetina - efecte secundare și contraindicații

În pofida numeroaselor beneficii ale quercetinei, există câteva cazuri în care nu se recomandă administrarea acestui flavonoid. Astfel, persoanele cu tulburări tiroidiene ar trebui să evite să ia suplimente cu quercetină. De asemenea, poate avea printre efecte secundare durerile de cap sau de burtă, precum și probleme renale ușoare, în cazul unei doze prea mari administrate zilnic, pe o perioadă mai lungă. Quercetina ar putea afecta eficacitatea anumitor antibiotice, din familia chinolonelor, și poate potența efectul medicamentelor anticoagulante, deci evită administrarea ei în zilele de dinaintea unei intervenții chirurgicale. Poate potența și efectele doxorubicinei și cisplatinei, utilizate în chimioterapie, dar și ale corticosteroizilor. De aceea este recomandat să ceri sfatul medicului înainte de a începe o cură de suplimente alimentare.

Pe de altă parte, quercetina interacționează pozitiv cu vitamina C prin creșterea absorbției acesteia de către organism și întârzierea eliminării ei. Acesta este motivul pentru care vei găsi în comerț produse în care cele două sunt asociate. Vitamina C joacă un rol important în susținerea imunității, participând la buna funcționare a apărării naturale a corpului uman. Dacă alegi să faci cure cu quercetină, nu folosi suplimentele mai mult de câteva săptămâni și fă pauze. 

Utilă pentru susținerea sistemului imunitar, în lupta împotriva bacteriilor, virusurilor și alergiilor, quercetina este un ingredient activ antioxidant natural al cărui consum are puține efecte secundare asupra organismului. Pentru a te bucura cât mai mult de beneficiile quercetinei și pentru a reduce riscul de efecte adverse, alege produse de calitate, cu ingrediente atent selectate, în completarea unei diete bogate în alimentele care o conțin. 

 

Sursa foto: Unsplash

 

Resurse

 

Lasa un comentariu