Vitamina E: rol, beneficii, surse și doza zilnică recomandată pentru menținerea sănătății

Vitamina E: rol, beneficii, surse și doza zilnică recomandată pentru menținerea sănătății

  |  

Vitamina E este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului, care îndeplinește, printre altele, rolul de antioxidant. Se găsește în mod natural în unele alimente, dar și în suplimente alimentare.

Cuprins:

Ce este vitamina E?

Vitamina E reprezintă, de fapt, un grup de vitamine liposolubile, patru tocoferoli, patru tocotrienoli. Vitamina E este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că este absorbită pasiv de organism și stocată, pentru o perioadă scurtă de timp, la nivelul ficatului și al țesutului adipos.

Formele vitaminei E

Vitamina E există în opt forme chimice:

  • alfa-tocoferol;
  • beta-tocoferol;
  • gamma-tocoferol;
  • delta-tocoferol;
  • alfa-tocotrienol;
  • beta-tocotrienol;
  • gamma-tocotrienol;
  • delta-tocotrienol.

Alfa-tocoferolul este forma care îndeplinește cel mai bine cerințele alimentare ale oamenilor.

beneficii vitamina E

Vitamina E: rol și beneficii pentru sănătate

Vitamina E este un nutrient care sprijină vederea, sistemul reproducător, precum și sănătatea creierului și a pielii.

Vitamina E: rol

Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi, care se găsește în numeroase alimente. În organism, acționează ca un antioxidant, contribuind la protejarea celulelor de acțiunile radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care conțin un număr impar de electroni. Aceștia circulă prin organism pentru a căuta alți electroni cu care să formeze o pereche. Din această cauză, uneori, pot apărea dezechilibre, inclusiv la nivel celular. De asemenea, oamenii sunt expuși la radicali liberi din mediu, precum fumul de țigară, aerul poluat și razele ultraviolete. Antioxidanții, printre care și vitamina E, sunt compuși care pot ține radicalii liberi sub control. Pe scurt, vitamina E încetinește procesul de îmbătrânire celulară.

Organismul are nevoie și de vitamina E pentru a-și susține sistemul imunitar, astfel încât să poată lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. Vitamina E contribuie la menținerea sănătății vaselor sangvinei. De asemenea, celulele au nevoie de vitamina E pentru a interacționa între ele și pentru a îndeplini funcții importante în organism.

Vitamina E: beneficii

De-a lungul timpului, oamenii de știință au studiat modul în care vitamina E influențează starea de sănătate. Dacă în cazul unor manifestări, legătura dintre vitamina E și ameliorarea simptomelor sau întârzierea progresului bolii este bine cunoscută, în ceea ce privește anumite afecțiuni, e nevoie de cercetări suplimentare, pentru a înțelege exact cum acționează acest nutrient.

Poate reduce stresul oxidativ

Un proces de oxidare și îmbătrânire accelerată are loc în organismul uman când celulele sunt expuse la compuși numiți radicali liberi.

Radicalii liberi afectează structura celulelor sănătoase. Acești compuși contribuie, totodată, la dezvoltarea unor probleme cronice de sănătate, precum afecțiunile cardiovasculare și unele forme de cancer. Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între apărarea antioxidantă și radicalii liberi.

Antioxidanții contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, drept urmare protejează celulele organismului. Vitamina E are rol de antioxidant în organism, iar oamenii de știință analizează modul în care proprietățile sale antioxidante pot contribui la gestionarea anumitor afecțiuni cronice.

Poate fi de ajutor în reducerea simptomelor osteoartritei

Osteoartrita este o afecțiune cronică ce implică degenerarea articulațiilor, ceea ce cauzează durere și rigiditate. Oamenii de știință au studiat legătura dintre vitamina E și simptomele osteoartritei, iar rezultatele au fost îmbucurătoare.

Un studiu din 2017 a arătat că persoanele care suferă de osteoartrita la nivelul genunchiului în stadiu avansat și cărora li se administrează 400 UI de vitamina E o dată pe zi, timp de două luni, au șanse ridicate de a-și îmbunătăți simptomele clinice și de a reduce nivelul de radicali liberi.

Poate fi un adjuvant în gestionarea diabetului

Diabetul este o afecțiune cronică ce implică rezistența la insulină și are legătură cu nivelul ridicat de stres oxidativ din organism.

În urma mai multor studii despre suplimentarea cu vitamina E și diferite forme de diabet (diabet de tip 1 și diabet de tip 2), oamenii de știință au ajuns la concluzia că vitamina E poate contribui la întârzierea apariției bolilor și poate fi sprijin în reducerea simptomelor.

Vitamina E poate fi suport în ținerea sub control a complicațiilor diabetului, însă în continuare se fac cercetări în privința beneficiilor acestui nutrient.

Poate contribui la sănătatea pielii

Vitamina E este un ingredient comun în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii cu aspect matur și este, adesea, folosită în produsele create pentru vindecarea rănilor.

Deoarece vitamina E contribuie la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, poate ajuta pielea să lupte împotriva factorilor de stres din mediu. Studiile au arătat că vitamina E aplicată topic poate avea proprietăți fotoprotectoare (protejează pielea împotriva efectelor razelor ultraviolete). În ceea ce ce privește efectele vitaminei E asupra vindecării rănilor, încă nu sunt rezultate clare.

Poate întârzia apariția simptomelor bolii Alzheimer

Există studii care arată că dozele crescute de vitamina E pot întârzia progresul bolii Alzheimer în rândul oamenilor care au fost diagnosticați cu o formă ușoară spre moderată a acestei afecțiuni neurodegenerative. Însă, e nevoie de cercetări amănunțite pentru a exista o certitudine în privința efectelor vitaminei E asupra declinului cognitiv.

Poate contribui la reducerea dismenoreei

Dismenoreea reprezintă durerea resimțită de femei în perioada ciclului menstrual. Durerea menstruală este localizată, cel mai frecvent, în abdomenul inferior, iar intensitatea ei variază de la caz la caz. Suplimentele pe bază de vitamina E, consumate cu două zile înainte de menstruație și în următoare trei zile, pot ameliora durerea și intensitatea sângerărilor menstruale.

Poate reduce riscul de a dezvolta boli coronariene

Unele studii corelează aportul crescut de vitamina E din suplimente cu riscul redus de a dezvolta boli coronariene. Participanții la studii au fost desemnați aleatoriu să ia suplimente cu vitamina E sau placebo (pastile fără vitamina E sau ingrediente active), fără să știe de fapt ce tratament urmează. Însă, alte studii au arătat că suplimentele cu vitamina E nu par să prevină bolile de inimă, să reducă severitatea lor sau să influențeze riscul de deces din cauza acestor afecțiuni. Drept urmare, oamenii de știință încă nu știu exact dacă dozele mari de vitamina E pot proteja inimile persoanelor tinere și sănătoase, care nu sunt predispuse la a suferi de boli coronariene.

Poate reduce simptomele unor afecțiuni oculare

Degenerescența maculară legată de vârstă se numără printre cele mai frecvente cauze de pierdere a vederii în rândul persoanelor vârstnice.

Persoanele care au participat la studiu, care sufereau de degenerescență maculară și erau în categoria de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii, au observat o reducere a simptomelor afecțiunii, după ce au consumat un supliment alimentar ce conținea o doză mare de vitamina E, combinată cu alți antioxidanți, precum zinc și cupru.

surse alimentare vitamine E

Doza zilnică recomandată de vitamina E

Majoritatea oamenilor își iau doza zilnică recomandată de vitamina E dintr-o alimentație echilibrată, însă, în anumite situații, e nevoie de suplimente alimentare. Cantitatea de vitamina E de care o persoană are nevoie diferă în funcție de vârstă. European Food Safety Authority recomandă următoarele valori pentru necesarul mediu zilnic de vitamina E:

  • Sugari cu vârsta de la 7 la 11 luni - 5 mg vitamina E;
  • Copii cu vârsta de la 1 la 3 ani - 6 mg vitamina E;
  • Copii cu vârsta de la 3 la 10 ani - 9 mg vitamina E;
  • Copii și adolescenți (băieți) cu vârsta de la 10 la 18 ani - 13 mg vitamina E;
  • Copii și adolescenți (fete) de la 10 la 13 ani - 11 mg vitamina E;
  • Adulți (bărbați) - 13 mg vitamina E;
  • Adulți (femei) - 11 mg vitamina E.

Deficitul de vitamina E

Deficitul de vitamina E este foarte rar întâlnit la persoanele sănătoase. De regulă, această problemă apare când o persoană suferă de anumite afecțiuni, în care grăsimea nu este digerată sau absorbită corespunzător, printre acestea numărându-se boala Crohn, fibroza chistică și unele boli rare (abetalipoproteinemia și ataxia cu deficit de vitamina E - AVED).

Deficitul de vitamina E poate provoca leziuni la nivelul fibrelor nervoase și musculare, care duc la senzația de amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor, pierderea controlului mișcărilor corporale, slăbiciune musculară și probleme de vedere. De asemenea, deficitul de vitamina E duce la slăbirea sistemului imunitar.

Supradoza de vitamina E

În timp ce supradozajul cu vitamina E din alimentație este puțin probabil, acest lucru se poate întâmpla când sunt consumate doze mari de vitamina E din suplimente alimentare. Astfel, pot apărea efecte adverse, printre care riscul crescut de accident vascular cerebral hemoragic, riscul crescut de cancer de prostată, probleme de coagulare a sângelui sau dificultăți în realizarea procesului natural de cicatrizare a rănilor.

Alte efecte secundare ale supradozajului de vitamina E sunt:

  • greață;
  • diaree;
  • crampe intestinale;
  • oboseală;
  • slăbiciune;
  • dureri de cap;
  • vedere încețoșată;
  • eczeme;
  • disfuncție ovariană;
  • concentrație crescută de creatină în urină.

Pentru cei mai mulți adulți care folosesc suplimente pe bază de vitamina E de origine sintetică, doza zilnică nu ar trebui să depășească 1.000 miligrame pe zi. Pentru a evita supradozajul sau alte probleme care pot apărea în urma administrării suplimentelor cu vitamina E, este foarte important să ceri sfatul medicului. Pentru a obține cele mai bune rezultate, atât medicamentele, cât și suplimentele alimentare ar trebui luate doar la recomandarea specialiștilor din domeniul medical.

surse vitamina E

Surse de vitamina E

Vitamina E se găsește în numeroase alimente și uleiuri. Nucile, semințele și uleiurile vegetale conțin cantități mari de alfa-tocoferol. De asemenea, legumele cu frunze verzi și cerealele conțin cantități semnificative de vitamina E.

Totodată, vitamina E se poate găsi în forme sintetice, atât ca suplimente alimentare, precum și sub formă de loțiuni ori uleiuri.

Alimentele bogate in vitamina E

Printre cele mai bogate surse alimentare de vitamina E se numără:

  • ouăle;
  • carnea de pasăre;
  • porumbul;
  • germenii de grâu;
  • măslinele;
  • arahidele;
  • migdalele;
  • alunele;
  • soia;
  • semințele de floarea-soarelui;
  • uleiul din germeni de grâu;
  • uleiul din șofrănel;
  • uleiul din floarea-soarelui;
  • uleiul de porumb;
  • uleiul de soia;
  • roșiile;
  • spanacul;
  • broccoli;
  • kiwi;
  • mango;
  • nuca de cocos.

Suplimente alimentare cu vitamina E

Suplimentele cu vitamina E se găsesc în forme și cantități diferite. Sunt însă câteva aspecte de luat în seamă când vine vorba despre suplimentele alimentare ce conțin vitamina E:

  • Cantitatea de vitamina E. Majoritatea suplimentelor care conțin mai multe vitamine și minerale au un conținut de 13,5 mg de vitamina E, în timp ce acelea doar cu vitamina E conțin 67 mg sau mai mult. Dozele din aceste suplimente alimentare sunt mai mari decât necesarul zilnic.
  • Forma vitaminei E. Deși vitamina E pare - după nume - să fie o singură substanță, este, de fapt, denumirea a opt compuși, inclusiv alfa-tocoferol, forma naturală. Fiecare formă are o potență sau un nivel de activitate diferit în organismul uman.

Vitamina E din surse naturale este listată ca „D-alpha tocopherol“ pe ambalajele alimentare și pe prospectul suplimentelor. Vitamina E din surse sintetice (realizată în laborator) este listată ca „DL-alfa-tocoferol“. Forma naturală este mai puternică: 1 mg vitamina E = 1 mg D-alfa-tocoferol (vitamina E naturală) = 2 mg DL-alfa-tocoferol (vitamin E sintetică).

Vitamina E este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului, având un efect antioxidant puternic. Aportul necesar de vitamina E poate fi obținut dintr-o alimentație echilibrată, dar și din suplimente alimentare, administrate la recomandarea medicului specialist.

 

Sursă foto: Unsplash

Resurse:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1937140/
  2. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-017-1637-7
  3. https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13098-018-0318-5
  4. https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e#good-for-skin
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751107/
  6. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e
  7. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/
  8. https://www.webmd.com/eye-health/vitamin-e-vision
  9. https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e#Health-risks-of-too-much-vitamin-E
  10. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
  11. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/

1 comentariu

  • Vitamina E în concentrație de 1000 UI cîte zile este recomandată să fie luată în decursul unui an?

    Răzvan

Lasa un comentariu