De ce sa te apuci de alergare?

De ce sa te apuci de alergare?

Eu sunt Radu si de 7 ani am facut din alergare o rutina. In 2014 am creat 321sport, o comunitate de oameni pasionati de alergare, ce m-a invatat cat de mare poate sa fie impactul social al running-ului in Romania. Cred că relatia cu sportul trebuie sa fie una pe termen lung si doar rutinele bune te ajuta sa fii mai aproape de obiectiv. Filosofia mea de viața cioincide cu valorile Good Routine®, motiv pentru care, din 2021 vom lucra indeaproape pentru a convinge cat mai multi oameni ca sportul trebuie inclus in programul saptamanal de viata.

Cuprins

Nu renunta, chiar daca la inceput pare greu

Ai grija de starea ta de bine

Lasa muzica sa te conduca

Seteaza-ti obiective

Sunt de parere ca alergarea iti poate schimba viata in foarte multe privinte. Pe langa faptul ca te ajuta sa ai un stil de viata mult mai sanatos si reprezinta un context in care sa intalnesti oameni noi cu care sa legi prietenii de lunga durata, acest sport te poate conduce prin locuri uimitoare, atat in Romania, cat si in afara, oferindu-ti o perspectiva complet noua asupra strazilor pe care obisnuiesti sa mergi in viata de zi cu zi. Totodata, iti deschide orizontul catre multe alte locuri de care poate nici nu stiai ca exista in orasul tau.

 

 

Alergarea este un sport ce poate fi practicat oricand si oriunde, atat individual, cat si impreuna cu o comunitate, iar trairile pe care ti le ofera sunt de-a dreptul unice. Alergarea te poate purta de la agonie la extaz si viceversa in doar cateva momente, dar pana nu o sa simti asta pe pielea ta, nu o sa ma crezi cand iti spun ca sentimentul pe care ti-l ofera o astfel de experienta este de fapt unul dintre cele mai valoroase ce tin de alergare. De asemenea, indiferent ce obiective ai cu privire la alergare, indiferent daca esti o persoana sociabila sau nu, alergarea este un sport flexibil, potrivit pentru oricine.

Daca pana acum am vorbit despre motivele pentru care merita sa dai o sansa alergarii, a venit timpul pentru cateva tips & tricks despre cum sa te tii de treaba constant atunci cand apar provocari in practicarea acestui sport.

Nu renunta, chiar daca la inceput pare greu

Toata lumea se confrunta uneori cu lipsa motivatiei, chiar si sportivii profesionisti. Mai ales la inceput, alergarea poate fi in foarte multe momente cu adevarat provocatoare, atat din punct de vedere psihologic, cat si fizic, deoarece muschii tai nu sunt obisnuiti cu efortul. Cel mai important in astfel de momente este sa nu abandonezi dupa prima, a doua sau chiar a treia alergare: acestea sunt literalmente cele mai grele antrenamente pe care le vei face vreodata. Mai bine iti setezi distante scurte la inceput si cresti treptat. Trebuie mentionat si faptul ca fiecare antrenament dus la capat iti va aduce din ce in ce mai multa placere de a alerga la urmatoarele.

Ai grija de starea ta de bine

Atunci cand suntem activi din punct de vedere fizic, articulatiile noastre sunt solicitate, dar in acelasi timp, avem nevoie ca ele sa functioneze normal de fiecare data. O articulatie obosita va genera o stare de disconfort care ne va face sa executam cu dificultate miscarile de baza. Toate aceste schimbari creeaza tensiuni in muschi si pun presiune inclusiv asupra tendoanelor, care leaga sistemul osos de cel muscular. Atunci cand exista o problema la nivelul articulatiilor, iar efortul depus pentru a face miscari este mai mare, asupra plamanilor si inimii se aplica un stres suplimentar cu care corpul nu e inca obisnuit.

Lasa muzica sa te conduca

Este posibil sa te lovesti pe parcurs de momente in care intrebari de genul acesteia: de ce fac asta? sa-ti inunde mintea. In astfel de situatii, motivatia ta scade. Si-atunci, ai nevoie de o sursa de motivatie din exterior. Ce poti face? Daca alergi in ritmul tau muzical preferat, ar trebui sa fie de ajuns, sa fie un motiv suficient de bun pentru a iesi la o sesiune de alergare chiar si in zilele in care resimti oboseala mai mult ca niciodata sau in care vremea de afara nu este de partea ta. Acestea fiind spuse, ce mai astepti? Creeaza-ti un playlist cu toate melodiile preferate, care sa-ti aduca un plus de buna dispozitie si sa te impinga de la spate in momentele in care iti vine sa renunti. Daca vrei sa afli ce muzica ascultam noi la alergarile de marti seara, check out this playlist:

Seteaza-ti obiective

Este mult mai usor sa te tii de treaba atunci cand ai un obiectiv. Indiferent de nivelul la care vrei sa pastrezi alergarea, partea buna este ca intotdeauna iti poti seta obiective in functie de nivelul tau de pregatire si de stilul tau de viata. Exemple de obiective ar pute fi: pregatirea pentru un semimaraton, maraton sau alte curse, iar daca anumite competitii, in general nu sunt pe placul tau, stabileste-ti alte distante pe care sa le realizezi intr-o luna sau participa la evenimente creative care te pun in miscare. Oricand poti alege un obiectiv pentru fiecare alergare, cum ar fi: „Voi alerga tot traseul fara oprire” , „Voi zambi tuturor celor pe care ii intalnesc” , „Voi face trei intervale de sprint.”.

Asadar, apuca-te cu incredere de alergare si nu uita sa sarbatoresti realizarile pe care le ai!

cu motivatie, scris de Radu Restivan

Lasa un comentariu